Ne adjon esélyt a betörőknek! 

2021-06-04 | Közélet
A Covid-19 járvánnyal összefüggésben hozott védelmi intézkedések lépcsőzetesen feloldásra kerülnek, az életünk – ha csak lépésenként is – visszatér a megszokott kerékvágásba.

Ugyan a védettségi igazolvány egyes szolgáltatások igénybevételéhez, szállodák használatához, zenés-táncos rendezvényekhez, külföldre történő utazáshoz… szükségesek, mégis jóval többen indulnak útnak, mint az elmúlt hónapokban. Akár belföldön pihen, akár külföldre utazik vagy családlátogatásra megy, felügyelet nélkül hagyott otthonát tudja biztonságban!

Ehhez néhány bűnmegelőzési jó tanáccsal szolgálunk:

Ha hosszabb időre elutazik, egyeztessen egy megbízható szomszéddal, aki időnként szellőztessen, ellenőrizze és ürítse a postaládát, kapcsolja fel a villanyt, törje meg a lakás csendjét.

A szomszéd ismerje az Ön telefonszámát, hogy baj esetén értesíteni tudja.

Családi házak esetében célszerű mozgásérzékelőt felszerelni kültérre, mert sötétben felhívhatja a szomszédok figyelmét arra, hogy valaki az udvarban tartózkodik, holott ön elutazott.

A sűrű növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörők számára. A dúsabb bokrokat, fákat ritkítsa meg annyira, hogy azok között ne lehessen észrevétlenül tevékenykedni, megbújni. A házhoz, ablakokhoz közel álló fák ágait kissé vágja vissza. Az élő sövények, és a zárt kerítések magassága lehetőleg ne haladja meg a 90 centiméteres magasságot, mert azzal gátolja a biztonságot fokozó rálátást.

A bejárati ajtó több ponton záródó biztonsági ajtó legyen.

Távozáskor nézze meg az ablakokat, hogy be vannak-e zárva, élesítse a riasztót, amennyiben van.

Az automata, programozható villanykapcsolók is védelmet jelenthetnek, mert az időzített világítás a mozgás illúzióját keltheti.

Az okos-zárak biometrikus azonosítással is rendelkeznek, előre programozott telefonon keresztül értesítést küldenek, a kamerák képet rögzítenek, mozgás esetén a tulajdonos telefonkészülékére jelzést és felvételt továbbítanak (élő bejelentkezés útján)

Az ablakra szerelt törésvédelmi fólia láthatatlan védelmet biztosít.

Ne posztolja ki a közösségi oldalakra, hogy mikor, hova és mennyi időre utazik, mert haza érkezéskor nem várt „meglepetés” érheti. A betörők is figyelik a közösségi oldalakon nyilvánossá tett bejegyzéseket!

Amennyiben haza érkezéskor betörést észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot!

Kellemes pihenést kívánunk!

Csillag-Simon Katalin r. zászlós

bűnmegelőzési előadó

Budaörs Rendőrkapitányság

 

Megosztás