Ne féljünk a farkastól!

2020-01-26 | Budaörs
Facebook-szavazáson döntöttek a Budakeszi Vadaspark látogatói a hónap állatáról: az idei esztendőben először a farkast választották meg.

A 2020-as évben minden hónapban szavazáson dönthetik el a Vadaspark látogatói, hogy a park melyik lakóját tüntetik ki a hónap állata címmel. Januárban a farkas és a macskabagoly közül választhattak a játékban részt vevők, a szavazatok alapján a farkas lett a hónap állata. A Budakeszi Vadasparkban három farkas él: Ulan, Ancsin és Bajir. Mindhárom hím mongol nevet kapott, mivel a szürke farkasok eurázsiai alfajához tartoznak. Neveik jelentése: Vörös, Vadász és Ünnep/Öröm.

 Mit kell tudni ezekről a ragadozókról?

 Közismert, hogy a farkasok falkában, családban élnek, az utódokat együtt táplálják, védelmezik. Az viszont kevésbé köztudott, hogy a falkán belül csak az alfa hím és az alfa nőstény nászából születnek utódok. A farkasok a rókakotorékhoz hasonló üregben hozzák világra kicsinyeiket, akik vakon születnek.

Szaglásuk kiváló: akár 2 kilométeres távolságból is képesek kiszagolni a zsákmányukat. Különleges képességük, hogyha menekülniük kell, visszaöklendezik az elfogyasztott táplálékot, hogy könnyebben elfuthassanak üldözőik elől.

És hogy kell-e félni, van-e okunk félni a farkastól? Ezek az állatok ragadozók, amelyek akár egy kifejlett gímszarvast is képesek legyűrni, de az embert, ha tehetik, elkerülik. A háborítatlan erdőségeket, területeket kedvelik. Az erdei ökoszisztémában fontos szerep jut nekik, ugyanis nem engedik túlszaporodni a növényevőket, ezáltal pedig közvetve a növényzet erősödéséhez is hozzájárulnak a korábban szétlegelt területeken.

Magyarországon az Északi-középhegységben figyelnek meg időről időre farkasokat. Legutóbb néhány hete, január elején filmeztek le a Bükkben egy nyolc egyedből álló családot. A hazánkban előforduló farkasok létszáma változó, mintegy 30-40 példányra tehető.

Farkas vagy aranysakál?

 A farkas és a hozzá részben hasonló megjelenésű, régen nádi farkasnak is nevezett aranysakál között számos különbség található. A farkasok bundája szürkés színezetű, nyári bundájukban barnás, sárgás aljszőrrel. Az aranysakál barnás, vöröses-sárgás bundája télen szürkés. A két ragadozó közül a farkas a nagyobb: a kifejlett hímek súlya a 60 kilogrammot is elérheti, a nőstények súlya 30-50 kilogramm között mozog. Az aranysakál hím egyedeinek testsúlya 40, a nőstényeké 30 kilogramm lehet. Az aranysakálok a farkasok 10-15 (néha akár 25) egyedből álló falkáival szemben 4-5 fős családokban élnek. Más a hangjuk is: míg a farkasok vonyítása vérfagyasztónak tűnhet, addig a sakálok üvöltése inkább rekedtes, érces hang.

A hónap állatáról legközelebb február 5-én lesz szavazás a Budakeszi Vadaspark Facebook-oldalán.

Fotó: Surányi Linda

Zachán Viktor
sajtóreferens
Budakeszi Vadaspark
telefon: +36 20/984 6402

zachan.viktor@bkvp.hu

www.budakeszivadaspark.hu

Megosztás