Nem is olyan egyszerű biciklizni!

2019-08-14 | Közélet
Bárki vásárolhat kerékpárt és elindulhat vele bármerre - de mivel ez is jármű és résztvesz a közúti forgalomban, fontos pontosan ismerni a szabályokat.

Sokan az egészség- és a környezettudatosság jegyében választják a bringázást a tömegközlekedés vagy a saját autó helyett. Viszont a biciklis közlekedésre is számos előírás vonatkozik, ezeket nem hagyhatjuk figyelmen kívül, ha nem szeretnénk borsos bírságot fizetni. A rendőrség 5000-től 150 000 forintig terjedő bírsággal is sújthat bennünket, ha a fenti szabályokat nem tartjuk be.

Legfontosabb azonban a saját és a többi közlekedő biztonsága, az állatoké is! Sajnos úton-útfélen látunk erre ellenpéldákat!

Az egyre népszerűbb, elektromos rásegítő motorral felszerelt kerékpárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a normál biciklikre.
Azt is jó tudni, hogy a biciklis kutyasétáltatást kifejezetten tiltja a törvény!

A KRESZ szerint:
Kerékpárral az erre kijelölt kerékpársávon vagy kerékpárúton – illetve erre utaló jelzés esetén a buszsávon –, ezek hiányában a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán kell közlekedni, lakott területen kívül pedig az úttest jobb széléhez húzódva.
Ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, kivételesen a járdán is közlekedhetünk a kerékpárunkkal, de ez esetben be kell tartanunk a legfeljebb 10 km/órás sebességet – és vigyázzunk a gyalogosokra!
Az úttesten való átkelés során a bicikliről le kell szállni és azt tolva kell az út egyik oldaláról a másikra átjutni, ahogyan gyalogosként tennénk.
Csak a 16. életévét betöltött személy szállíthat pótülésben ülő, 10 évnél fiatalabb utast.

Fontos a megfelelő felszerelés: Lakott területen belül éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok között – előre fehér, hátulra piros, folyamatosan világító vagy villogó fényt adó lámpával és fényvisszaverővel (prizmával) ellátott kerékpárt használhatunk, s lakott területen kívül a felsoroltak mellett (!) fényvisszaverő mellény viselete is kötelező.
A KRESZ csak 40 km/óra feletti sebesség esetén írja elő bukósisak használatát a bicikliseknek, de mindannyian tudjuk, hogy célszerű mindig hordani, hiszen életet menthet.

Főútvonalon, az autóforgalomban kerékpározni 12 év alattiaknak tilos! Tehát gyerekekkel csak kerékpárúton bejárható túrát tervezzünk!

Kiváncsi lennék, hány biciklis ismeri pontosan ezeket a szabályokat – és hányan tartják be…Mindenesetre ismétlés a tudás anyja, hogy ilyen régimódi kifejezéssel éljek. Jó bringázást!
SzK
(jogi források felhasználásával)

Megosztás