Német hadisírgondozók jártak Budaörsön

2023-10-18 | Budaörs
A II. világháborús emlékmű előtt is elhelyezték koszorúikat.

Előzmények
A tervek szerint a két ország között 1993-ban megkötött hadisírgondozó kormánymegállapodás 30. évfordulója alkalmából október 11-én a budaörsi német-magyar katonatemetőben közös megemlékezésre kerül sor.

„A Hadisírgondozó Szövetség munkatársai és a Bundeswehr, a temető karbantartási munkájában részt vevő egységének képviselői jártak a (budaörsi) Városházán, hogy az októberben esedékes, a Budaörsi Német Magyar Katonatemetőben és Békeparkban végzett munkájukat előkészítsék.

Az októberi karbantartási munkákat követően, nyilvános, nagyszabású megemlékezés keretében temetik újra, az elmúlt egy évben, Magyarország területén exhumált német katonák földi maradványait.

A közvetlen hangulatú megbeszélésen, a munkát önkéntesen végző német katonai csoport – akik már második alkalommal jönnek városunkba – budaörsi tartózkodását érintő kérdések kerültek szóba.

Az ünnepség részleteiről és pontos időpontjáról október elején tájékoztatjuk a tisztelt érdeklődőket honlapunkon és facebook oldalunkon.” – olvashattuk július 19-én a budaors.hu hivatalos városi honlapon. (Tájékoztatást sehol sem találtam.)

A jelen
A katolikus templom melletti emlékfal előtt, amely a II. világháborúban elhunyt budaörsiek neveit tartalmazza, koszorút helyeztek el az illetékesek október 12-én. Béke minden háború áldozatainak poraira!

SzK

Megosztás