Nézzünk szét a spájzban!

2019-08-27 | Budaörs
Bizonyos élelmiszerekről megfejthetetlen eredetű mítoszok, mesék terjengenek. De nem minden fekete vagy fehér, jó vagy rossz, mint a mesékben. Lássuk: mi az igazság!

Mézzel kalóriát lehet megspórolni. Az az igazság, hogy a szorgos méhek által begyűjtött nektár a kalóriát tekintve alig különbözik a cukortól. De a méz „érdeme” sok értékes alkotóeleme: cink, magnézium, kalcium, enzimek és vitaminok.
A körte egészséges
A szomorú igazság az, hogy a körtét túlértékeljük… A szakértők szerint ez nem tartozik az egészséges élelmiszerek kategóriájába. Szinte alig tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat. De ettől függetlenül sokan szeretjük és emésztést segítő rosttartalma sem elhanyagolható.
A citrom igazi vitaminbomba. Az igaz, hogy a citromnak igen magas a C-vitamin tartalma, de mivel általában csak a levét használjuk, értékes rostanyagait elveszítjük. Jobb alternatívának tekinthető a zöldpaprika, ami telis tele van rost- és ásványi anyagokkal és ráadásul jóval több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom.
Édesség helyett alma. E mondás ideje igencsak leáldozóban van. Már a fogorvosoknál is elásta magát az alma. Ennek oka, hogy az új almafajták a klasszikus almafajtákhoz viszonyítva 10%-kal több cukrot tartalmaznak, sőt az érték olykor még 14% felett van, ami négy teáskanál cukornak felel meg almánként. Jobb, ha nem áltatjuk magunkat: az almaevés nem ment fel a fogmosástól…
A barna cukor jobb, mint a fehér. Az ember szereti az édességet és emiatt sokan – lelkiismeretük megnyugtatása érdekében – inkább barna cukorral ízesítik a kávéjukat. A barna cukor azt a benyomást kelti, hogy feldolgozottság tekintetében közelebb áll az „őshöz”, a nádcukorhoz vagy a cukorrépához. A valóság azonban az, hogy a barna cukor épp olyan csekély mértékben tartalmaz ásványi anyagokat, mint a fehér. És mivel kevésbé intenzíven édesít, általában több kanállal fogyasztjuk…

A müzli frissen tart. Minden reggel egy nagy tálka mázli, és azt hisszük: ezzel biztosítottuk a szervezetünk számára szükséges rost- és ásványi anyagokat. Ez azonban csak majdnem igaz. Ha mértékkel fogyasztunk müzlit, akkor az állítás igaz, de bármilyen meglepő, a müzli szélsőséges rajongói gyakran szenvednek ásványi-anyag hiányban. A mikroelemek ugyanis a müzlirostokhoz kötődve kiválasztásra kerülnek.
A zöld tea hatásos a rák ellen. A zöld tea manapság virágkorát éli, sőt, még titokzatos gyógyító erőkkel is felruháztuk ezt az ősi kínai italt. Létezik ugyanis olyan tanulmány, amely a gyomorrák elleni védőfunkció kialakítását fedezte fel benne, ehhez azonban napi 10 csésze teát kellene elfogyasztanunk. Ezért bátran igyunk annyi zöld teát, amennyi csak jólesik, de ne várjuk tőle csodát!
A tej erősíti a csontokat. Igen, ez igaz hat éves korunkig. Ugyanis a tej csak gyermekkorban gyakorol kedvező hatást a csontfejlődésre, ha felnőttkorban kezdjük el iszogatni, már csak mértékkel véd a csontritkulástól. Ha sikerrel akarja felvenni a versenyt a csontritkulással, akkor legalább inkább csak negyed liter tejet, egy pohár joghurtot és három szelet sajtot fogyasszon naponta. A probléma az, hogy sok felnőtt küszködik laktózérzékenységgel. Ebben az esetben a friss tengeri hal kínálja az alternatívát.

A gombát tilos felmelegíteni. Az, hogy a gombapaprikást nem szabad felmelegíteni, csak félig igaz. Hazai gombafajtáinknál valóban óvatosnak kell lennünk, mert ezek magas víz- és fehérjetartalmuk miatt ideális táptalajt biztosítanak a penészgombák és a mikrobák számára. A termesztett gombáknál (mint amilyen a champion vagy a laskagomba), nem kell ettől tartani. De fontos alapszabály: elkészítés után a gombát gyorsan le kell hűteni, és nem szabad egy napnál hosszabb ideig állni hagyni.
Az avokádó karcsúsít. Bombasztikus meglepetés: az avokádó húsa lényegesen több zsírt tartalmaz, mint egy marék chips! A gyümölcs mégis százszor egészségesebb a burgonyasziromnál. Az avokádóban ugyanis telítetlen zsírsavak találhatók, melyek csökkentik a magas zsírértékeket. Emellett figyelemre méltó mennyiségű C-vitamint, káliumot és magnéziumot is tartalmaz, ezért jó, ha minél gyakrabban fogyasztjuk – de karcsúsodást ne várjunk tőle!
A margarin kevesebb zsírt tartalmaz, mint a vaj. E kijelentés valódiságáról sokan sziklaszilárdan meg vannak győződve. Pedig zsírtartalom tekintetében a vaj és a margarin között nincs különbség. De bármelyiket válasszuk: csak vékonyan kenjük a kenyerünkre! Akinek ügyelnie kell a koleszterin-bevitelre, az jobban jár az olíva vagy szója alapú növényi margarinnal.

A gumicukor nem hizlal. Ha mindenáron édességre vágyunk, akkor a gumicukrot választjuk, mondván, hogy az legalább nem tartalmaz zsírt és nem hizlal. Bár a kis színes finomságok valóban zsírmentesek, a bennük lévő rafinált cukrok miatt viszont még inkább fokozzák édesség utáni vágyunkat. Ha sok gumicukrot fogyasztunk, szabályos éhségroham törhet ránk, és ilyenkor általában sok minden más is előkerül a spájzból…
A só emeli a vérnyomást
Ami finom, az nem lehet egészséges. Ebből kiindulva sokan hagyják a sószórót a szekrény mélyén, és búsan kanalazzák ízetlen levesüket. A túlzott sófogyasztás a magas vérnyomás első számú okaként ismert, de időközben számos tanulmány bizonyította, hogy a konyhasóról való lemondás csak jelentéktelen eredményeket hoz a vérnyomás csökkentésében, inkább csak az ételeknek lesz rosszabb az ízük. Azt tanácsoljuk, hogy használjon tengeri sót, de azt is csak mértékkel.

A nyers koszt egészségesebb, mint a főtt étel. Attól függ! Akinek hosszú füle, négy lába van és a réten ugrándozik, annak valóban alkalmasabb a nyers koszt. Mindenki másra azonban épp az ellenkezője igaz. Bár a nyers ételek sok vitamint tartalmaznak, aki túlzásba viszi a fogyasztásukat, annak hosszú távon azzal kell számolnia, hogy mivel a nyers ételekben található baktériumok nem kerülnek elpusztításra hő által, erjesztési folyamataik a bélben indulnak meg, és ezáltal károsíthatják a bélfalat.

R. V.

Megosztás