Novemberi juttatások a nyugdíjasoknak

2021-11-08 | Közélet
A napokban kezdi meg a nyugdíjprémium és a kiegészítő nyugdíjemelés folyósítását az államkincstár. A pluszjuttatások az adott havi nyugdíjjal együtt érkeznek meg a bankszámlákra november 12-én, a postások ezután csengetnek a jogosultaknál – mondta a Mediaworks Hírcentrumának a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András államtitkár ezután részletesen beszámolt arról, mekkora összeget jelentenek az extra kifizetések.

Két külön juttatást is kézhez vehetnek novemberben a nyugdíjasok.

A prémium egységesen nyolcvanezer forint lesz, a kiegészítő emelés egy átlagos nyugdíjnál megközelíti a húszezer forintot.
(A törvény szerint ennél nagyobb összeget az állam nyugdíjprémium címén nem folyósíthat a jogosultaknak. – S annyiban is különleges a mostani helyzet, hogy a jogszabály alapján több mint négyszázezer embernek kisebb összeg járt volna. A gazdaság teljesítményéből azonban, ha lehet, mindenkinek részesülnie kell, ezért valamennyi nyugdíjas a legmagasabb összeggel számolhat – rögzítette Tállai András.)

A világgazdaság újraindulása nem ment zökkenők nélkül. A hirtelen megugró globális kereslet számos iparágban alapanyaghiányt, ellátási nehézségeket okozott, valamint nőttek az energiaárak is. Ezek a tényezők együttesen oda vezettek, hogy Magyarországon is növekedni kezdtek az árak, az infláció így nagyobb lett a vártnál.
A kormány év közben rendkívüli lépésre szánta el magát, és júniussal 0,6 százalékos kiegészítő nyugdíjemelést rendelt el. Az infláció azonban ezt a mértéket is túllépte, így most újabb kiegészítő emelés következik.

Novemberben az adott havi ellátások folyósításával egyidejűleg 1,2 százalékos kiegészítő emelésre is sor kerül. Év közben 3,6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, a mostani korrekcióval együtt 4,8 százalékos éves növelésről beszélhetünk – részletezte Tállai András. Megjegyezte: a különbözetet januárig visszamenőleg egy összegben kapja kézhez minden jogosult, majd decemberben már az emelt összeget folyósítja a kincstár. (magyarnemzet.hu)

És mindehhez egy kis kiegészítés az átlagnyugdíjról:

A KSH és az Államkincstár friss adatai megerősítik, hogy az állami átlagnyugdíjak jelentősen elmaradnak a fizetésektől, és alig elegendők a megélhetéshez. 2020-ban az átlagnyugdíj összege 142.000 Ft volt, azonban ezt az átlagot jelentősen felhúzza a kisszámú, rendkívül magas ellátásban részesülő nyugdíjas: a kétmillióból körülbelül 36 ezren kapnak 350.000 forintnál magasabb nyugdíjat, 32 ember nyugdíja pedig meghaladja az egymillió forintot.
Ha növekvő sorrendbe állítanánk az összes jogosult nyugdíját, a sor közepén a medián nyugdíj összege állna, ami csak 127.000 Ft. Ez azt jelenti, hogy pontosan a nyugdíjasok fele kevesebbet, felük pedig többet kap havi 127.000 Ft-nál. (Az átlagnyugdíj és a medián nyugdíj között 15.000 Ft különbség van!) (nyugdijbiztositas.com)

(SzK)

Megosztás