Nyári Károly a borokról

2020-08-13 | Budaörs
A Budaörsön élő Prima díjas zongorista, énekes, dalszerző és előadóművész, tiszteletbeli borlovag rendszeres vendége a Magyar Borok Báljának. A borászok igazi művész lelkek. – így tartja.

Így nyilatkozott a borhoz fűződő élményeiről, elgondolásairól.

-A főiskola elvégzése után Hollandiában kezdtem a pályámat, ahol számos koncertfelkérésnek, TV-s és rádiós szereplésnek tehettem eleget. A sikereimre való tekintettel megkaptam a családommal együtt a holland állampolgárságot. A kint eltöltött közel 13 év nagy hatással volt rám, lehetőségem nyílt a különböző kultúrák szokásaiba betekintést nyerni. Ezáltal megismerkedtem a különböző nemzetek gasztronómiájával és a borokkal is, így itt volt szerencsém összehasonlítani azokat a magyar borokkal. Ekkor tudatosult bennem, hogy mennyire szerencsések vagyunk mi magyarok, hogy egy ilyen nagy kincsünk van. Érdekes, hogy így a magyar borokat valójában Hollandiában ismertem meg az egyik kint élő rokonom segítségével, egészen fiatalon, a húszas éveim elején, mivel ő már akkor jártas volt ezen a területen. Egyébként a hamisítatlan olasz vörösbor volt az első, amit megkóstoltam, és hosszú időre nagy tisztelője lettem ennek a zamatos bornak. A hollandiai tartózkodásom alatt azt is megtapasztalhattam, milyen nagy tisztelet övezi a magyar borokat külföldön. Ez persze mindig nagy büszkeséggel töltött el.

Mindig nagy tisztelője voltam a finom és magas minőségű boroknak, hiszen a borok számomra a különleges ízekről és a harmóniáról szólnak. Úgy gondolom, ahhoz, hogy az ember megtanulja érezni és értékelni a jó bort, szüksége van a tapasztalatokra és arra a nyitottságra, hogy akár egy-egy új borászatot megismerjen, felfedezzen, fejlessze az „ízlését”. Rendszeresen ellátogatok kedves borász barátaimhoz a különböző borvidékekre, ahol egy-egy hangulatos nyárestén jól esik csak leülni, ízlelni a borokat egy kellemes beszélgetés mellett. Természetesen több borral kapcsolatos rendezvényre kapok felkérést, így általában, mint fellépő veszek részt ezeken a rendezvényeken.

2016-ban az a megtiszteltetés ért, hogy az István Nádor Borlovagrend tagjává avattak, melynek tagjai borászok, művészek, valamint a gazdasági és a közélet kiemelkedő személyiségei. A kulturált borfogyasztás híve vagyok, így szívesen ajándékozok ismerőseimnek, barátaimnak egy-egy jó palack magyar bort.

Legkedvesebb boraim az itthoni villányi vörösek. Több kedvelt borfajta vagy borászat is van, ami közel áll hozzám, szeretem próbálgatni, mint az ételeket. Hazai pályáról, ha csak egyet választhatnék, az biztosan Bock József valamelyik csúcsbora volna. Évek óta jó kapcsolatot ápolok Bock Józseffel, aki koncertjeim rendszeres látogatója, támogatója és kiállítója.

Forrás: Borászportál

Megosztás