Okosbútor, okospad? Ilyen is van?

2019-10-21 | Budaörs
Első megközelítésben: több funkcióval ellátott, akár mozgatható, variálható távirányítással, mobil-kapcsolattal, hanggal is.

Olyan is van, amely mobileszközökre letölthető alkalmazással is irányítható, bónuszként pedig akár hanggal is vezérelhető. Pl. a polcokkal, fiókokkal, ruhásszekrénnyel, fényforrásokkal és asztallal felszerelt bútor gombnyomásra képes ki- és behúzni az aljában elrejtett ágyat (többet nem kell a beágyazással bajlódni), és az oldalára szerelt panel megérintésével akár erőlködés nélkül mozgathatjuk is a speciális szekrényt.

A budaörsi Templom téren álló okospad pl. napenergiával működő, USB portokkal felszerelt, ahol könnyedén tölthetjük a telefonunkat, miközben az interneten böngészünk. A készülék minden járókelőnek ingyenes WiFit biztosít.

Az MVM Zrt. okosbútor-pályázatot is hirdetett oktatási intézmények számára. A nyertes 4 iskolát a jelentkező 550 oktatási intézmény közül választotta ki a szakmai zsűri. A szabadtéri, fából készült, napelemes, USB-aljzattal telefontöltésre is alkalmas, sötétben hangulatvilágítást adó művészeti alkotásnak is beillő okosbútorokat (a képen) a gyomaendrődi Rózsahegyi Kálmán Általános Iskolának, a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumnak, a szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskolának, illetve a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának ítélte oda a zsűri.
A cél az volt, hogy a fiatal generációk mindennapi témái közé bekerüljön az energiahatékonyság és a fenntarthatóság, illetve okos megoldásokkal szeretnék támogatni a különböző oktatási intézmények innovatív fejlesztését.
(Forrás: mti és saját)

Megosztás