Október 25-én újra indul a téli időszámítás

2020-10-19 | Közélet
Mondhatjuk, hogy kisebb gondunk is nagyobb annál a pandémia idején, hogy melyik időszámítást tartjuk meg véglegesnek jövőre - bár erre uniós döntés született még 2019-ben.

Jövőre, de legkésőbb 2022-ben (ez a kiskapu!) dönteniük kell az Európai Unió tagállamainak, hogy a téli vagy a nyári időszámítást tartják-e meg.

Az Európai Parlament 2019-ben eldöntötte, hogy 2021-től megszűnik a téli és nyári időszámítás közötti egyórás váltás, miután a témában rendezett uniós konzultáción 4,5 millióan vettek részt, és 80 százalékuk a kettős időszámítás megszüntetése mellett foglalt állást.

E szerint a nyári időszámítást preferáló kormányok utoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra, a téli időszámítást választó országok utolsó váltása pedig 2021. október utolsó vasárnapján történhet meg.

Az egységes piacon belüli időszámítási zavarok elkerülése érdekében az EP szerint fontos egységes válaszokat adni, és valamilyen közös megoldást találni. Az Európai Bizottság az irányelv hatályba lépésének legfeljebb egyéves halasztását javasolta, ha úgy látja, hogy a tagállami tervek jelentős és folyamatos fennakadást hozhatnának a belső piac működésében. Így elképzelhető, hogy nem 2021-ben, hanem csak 2022-ben törlik el az óraátállítást.

Az idei téli időszámítás kezdete: 2020. október 25. Vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.

Szk

Megosztás