ÖN TEHET LEGTÖBBET HÉTVÉGI HÁZA, NYARALÓJA BIZTONSÁGÁÉRT!

2022-11-10 | Budaörs
A hideg idő közeledtével a nyaralók, hobbi kertek tulajdonosai egyre kevesebb időt töltenek ingatlanjukban, a nyaraló övezetek kezdenek elnéptelenedni. A hosszabb-rövidebb ideig üresen maradó lakás, ház nagy csábítást jelenthet a betörők számára

A betörők többsége oda hatol be, ahol őt nem látják, ahol gyenge biztonsági rendszert tapasztal, ahol kevés munkával, rövid idő alatt tud a lehető legnagyobb haszonra szert tenni, és ahol a legkisebb az elkövetéssel együtt járó lebukás kockázata.

A betörők általában előre nem tudják, hogy a feltört ingatlanban milyen értéket találnak, de könnyen mozdítható és értékesíthető tárgyakat keresnek, például műszaki cikkeket, híradás-technikai berendezéseket, kerti kisgépeket vagy az udvaron található hulladék vasakat.

Ahhoz, hogy Ön ne váljon bűncselekmény áldozatává:

 • Tegye láthatóvá az ingatlant pl. mozgásérzékelős reflektor felszerelésével, emellett célszerű valamilyen elektronikus vagy mechanikus vagyonvédelmi berendezéssel ellátni, ami megnehezíti az ingatlanba való bejutást!

 • Az élő sövények, és a zárt kerítések magassága lehetőleg ne haladja meg a 90 centiméteres magasságot, mert azzal gátolja a biztonságot fokozó rálátást!

 • Az ajtókon legyen legalább biztonsági zár, lehetőség szerint pedig a nyílászárókon rács!

 • Ha van rá lehetősége, riasztót is szereltessen fel az épületre!

 • Gondosan zárja el a kerti szerszámokat, létrákat. A betörőnek segítséget nyújthat az ingatlanba való bejutásban pl. a kalapács, fúró, létra!

 • Amennyiben hosszabb időre – különösen a téli időszakban – felügyelet nélkül kell hagyni az ingatlant, akkor abból az értéktárgyakat – elektromos háztartási berendezések, mezőgazdasági kisgépek – biztonságosabb helyre kell vinni, illetve azokat felügyelet mellett kell tárolni!

 • Az őszi/téli időszakban nem használatos kerékpárt, vízparti nyaraló esetén a csónakot, kerti ( kisebb méretű ) gyerekjátékokat, műszaki szerszámokat is zárja el!

 • Az őszi/téli időszakban alkalmanként látogasson el hétvégi házához, hogy ellenőrizze a területet, a kertkapuk és a ház nyílászáróinak érintetlenségét.

   

  Csillag-Simon Katalin r. zászlós

  bűnmegelőzési előadó

  Budaörs Rendőrkapitányság

Megosztás