Óraátállítás már megint

2023-10-24 | Közélet
Manapság már számos kritika éri az óraátállítást, melynek eredeti célja az volt, hogy jobban kihasználjuk a természetes fényt és ezzel energiát spóroljunk meg. Egyre többen azt állítják, hogy ez a rendszer már elavult és szükségtelen.

Mikor szűnik meg végre?

Ahogy a világ minden táján, az Európai Unióban is folynak viták az óraátállítás jövőjéről. Az Európai Parlament 2019-ben megszavazta, hogy 2021-től megszűnhet az óraátállítás a tagországokban, de a döntés végső megvalósítása az egyes államok kezében van – így sok ország még máig nem döntött róla.

Magyarországon sem dőlt még el, mi lesz az óraátállítás jövője. Jelenleg még érvényben van, de a közvélemény és az érintett szakemberek körében is egyre nő az igény a változásra. A téli és nyári időszámítás kérdése minden évben felmerül, és az emberek egy része szeretné, ha a kormány megszüntetné az óraátállítást.

Mi a helyzet 2023-ban?
A hét végén, október 28-ról október 29-re virradóra, ismét többet alhatunk (alhatnánk) egy órával – már, aki tud, és így nem hajnalok hajnalán fog ébredni akár egész télen…

Ki tudja, a változtatás meddig várat még magára – és akkor a téli vagy a nyári időszámítás marad-e majd?

SzK

Megosztás