Öröm és boldogság a Latinovitsban

2022-10-27 | Budaörs
Úgy tűnik a Latinovits Színházat is utolérte napjaink közvéleményét igencsak  megosztó téma, amelyet sokszínű zászlóikra tűzik mindazok akik egyetértenek a nemek közötti különbségek eltörlésével.Október 28-án újból láthatják az érdeklődő nézők az Öröm és Boldogság című színdarabot mely igencsak megosztó a témáját illetően. Október 28-án az előadást követően lehetőség lesz találkozni a mű szerzőjével is,hogy a legfontosabb kéréseket együtt vitathassák meg a nézőkkel.

Az öröm és boldogság színdarabot  még bemutató előadáson néztem végig. Sokak várakozására Október 28-án a Latinovits Színház  műsorára tűzi,ami azért is érdekes mert az előadást követően lehetőség lesz a találkozni Székely Csabával  az erdélyi származású és napjainkban Marosvásárhelyen élő fiatal emberrel,aki egy igen nehéz, napjaink közvéleményét igencsak foglalkoztató témához nyúlt.A színdarabot Alföldi Róbert rendezte. Az előadást végignézve elismerésemet kell kifejeznem a színdarab szereplőinek teljesítményét illetően,mert nem lehet könnyű ezt az egyfelvonásost végigjátszani igencsak megemelt hangerővel.

A szereplők hatalmas elánnal  beszélnek egymással. Nem hinném hogy odaát az erdélyi havasok apró falvaiban ilyesfajta beszédstílussal értekeznek az ott élők, még akkor sem ha történetesen olyasmi történik falujukban amit addig még sosem tapasztaltak. A keresztény erkölcsiség ott is és szerencsére még sokfelé a világban dívik, ezért  érthető a felháborodás az egyszerű emberek körében ha egy szerintük nem odavaló fiatalemberről kiderül hogy nem a lányokat szereti. Minden eszközt megragadva szeretnék kivetni magukból a nem odavalót. Ugyanúgy az iskola igazgatónője is eltanácsolja a még csak gyanúsan viselkedő történelemtanárt akiről később derül ki hogy valóban vonzódik saját neme iránt.

A meztelenkedés a színpadon már csak hab a tortán, amit a nézőközönség inkább néma csendben figyel. Nem kell rosszra gondolni  nem történik semmi oda nem illő a színpadon csupán egy Dávid szoborhoz hasonló testű fiatal ember teljes meztelenségében megvillantja magát a nézők felé. Hát Istenem!Láttunk már ilyet hiszen esténként nem is kell nagyon vadászni a TV csatornái között és máris benne lehetünk a legszaftosabb történetekben.

S talán még én is megértéssel lennék a témát illetően de azt már sehogyan sem értem, hogy egymást meggyőző, gondolatokat közlő  párbeszédek felett eluralkodik az emberi beszélgetésnek nem nevezhető üvöltözés. Pedig létezik az emberi beszédnek olyan változata,amellyel meg lehet értetni a nem egyetértést a másikkal.

Székely Csaba drámája elsősorban azokhoz szól, akik nem értenek egyet a másként szerető emberekkel és éppen ezért  tesz kísérletet arra, hogy   napvilágra hozza  mindazon lelki szenvedést, amit a többség által tanúsított  nem megértés okoz.

Október 28-án, pénteken rendhagyó estével várják nézőket a Latinovits Színházban.! Az Öröm és boldogság című előadáson jelen lesz a darab szerzője, Székely Csaba, valamint a Budapest Pride képviseletében Filó Mariann pszichológus, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának tagja, illetve Dr. Baltay Levente, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza is, hogy megosszák gondolataikat és tapasztalataikat az előadás által felvetett kérdésekkel kapcsolatban.

A beszélgetésre a színház előterében kerül sor közvetlenül az előadás után, 20:40-től.A moderátor Bognár Éva lesz.

Major Edit

Megosztás