Ősi gyógymódok, alternatív gyógyítás

2020-03-11 | Budaörs
Őseink hagyatéka. Évszázadok gyógyító praktikái. - ezzel a címmel tartotta meg előadássorozatának második részét Dr. Szamosi Katalin a lakótelepi Közösségi Házban.

Nem kerülte meg napjaink problémáját, a koronavírus kérdését. Néhány mondatban összefoglalta a lényeget: nem pánikolunk, hanem védekezünk. Hasonlóan terjed, mint az influenza, ezért hasonlóképpen kell védekezni.  Gyakrabban fertőtlenítsük azt, amit sokszor megfogunk.(pl: kilincset) Egészséges embernek nem kell maszk.

Kínai gyógymódokról lesz szó, amikor onnan ered a vírus? – tehetjük fel a kérdést.  Ám, ha a lakosság számához (több mint 1 milliárd) viszonyítjuk százalékban a megbetegedettek, elhunytak számát, akkor másképp látjuk a problémát. Ugyanakkor nem szeretné lekicsinyíteni a veszélyt. – mondta.

Különféle kultúrákban különféle gyógyító módszereket használtak. Mára sok eltűnt közülük. Vannak azonban olyanok, amelyek kiállták az idő próbáját és a mai napig is alkalmazzák őket.

Majd rátért a hagyományos kínai orvoslásra. A nyugati világ egy részében kiegészítő, azaz alternatív orvosi rendszernek tekintik, míg Ázsia nagy részén az elsődleges orvosi ellátás része. Elmélete a természet, a kozmosz és az emberi test aprólékos megfigyelésén alapszik. Szükséges, hogy az energia (csi) akadálytalanul áramoljon a szervezetünkben, a meridiánokon keresztül.

Az akupresszúra már sokunk számára ismert. A test meridián pontjai „ablakok a külvilágra”. Ezeken keresztül tudunk nyomást gyakorolni a problémás területre.

Megismerkedtünk három fontos gyógyító ponttal és betekintést nyertünk a moxa terápiába a gyakorlatban is.

A doktornő felhívta a figyelmünket arra, hogy ma , ha fáj a fejünk, akkor bekapunk egy fájdalomcsillapítót, azzal gyorsan elmúlik a panaszunk.  Viszont a gyógyszer hatásának elmúltával újból jelentkezik a fájdalom. Az ősi módszer szerint az okokat kell keresni, kideríteni, hol akadt el az energia a testben és az egyensúlyt kell helyreállítani.

A helyszínen szakkönyveket és gyógyító kellékeket, teákat lehetett vásárolni

A következő előadásra is szívesen látja az érdeklődőket a Közösségi Ház vezetősége.

s.k.

Megosztás