Őszi bemutató a Latinovitsban

2020-08-22 | Budaörs
A Latinovits Színház társulata hosszas kényszerszünet után szeptemberben újra a közönség elé lép. A májusra tervezett előadást, a Figaró házasságát most láthatja a közönség.

Tavasz óta  megváltozott az életünk. Az addig szabad döntéseinknek, szinte korlátlan szabadságunknak hirtelen gátat vetett az eddig ismeretlen vírus, mely ellen többek között a közösségi élet mellőzésével  tudtunk védekezni. Ennek a védekezésnek a színházi élet is áldozatául esett, ezért hónapok óta nem szerepelhetett elképzeléseinkben egy jó színházi műsor megtekintése.

Mint azt a reklámtábla is hirdeti, a Latinovits Színház oromfalán bemutató előadás lesz szeptemberben, amikor is a színház társulata az eredetileg májusra tervezett Figaró házassága című művel lép a közönség elé.

Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház igazgatója válaszolt a mindenkit érdeklő kérdéseimre.

 Ilyen körülmények között hogyan tervezik a bemutatót és a következő előadásokat?A hónapok óta tartó óvintézkedések, a maszkviselés és az egymástól való távolságtartás megvalósítása vajon milyen intézkedésekre ösztönzi a színházat? Mire számíthatnak a nézők? Hány főre tervezik a nézőteret?

Lesz-e távolságtartó ültetési rend? 

Folyamatosan követjük a hatósági tájékoztatásokat a járványhelyzetet illetően. Jelenleg nincs érvényben létszámot korlátozó intézkedés a színházakra vonatkozóan, ezért a tervek szerint a megszokott nézőtérrel és ültetési renddel játszunk előadásokat szeptembertől. Színházunk amúgy is kicsi, mindegyik előadás nézőtere 200 főnél alacsonyabb létszámú.

A beengedés tekintetében viszont komoly ellenőrzést és korlátozásokat vezetünk be. A nézőinket arra kérjük, érkezzenek a szokottnál korábban az előadásokra, mert az épületbe való belépés regisztrációhoz lesz kötött – megkönnyítve az esetleges kontakt kutatást – illetve lázmérést is végzünk az érkezőkön. Kötelező lesz a szájmaszk használata a közösségforgalmi terekben (bent a nézőtéren előadás alatt csak ajánlott), továbbá érkezéskor a kézfertőtlenítés.

Kollégáink számára a maszkhasználat szintén kötelező, és legalább kétóránként fertőtlenítjük a mosdókat.

Arra kérjük továbbá nézőinket, hogy lehetőség szerint online váltsák meg előre a jegyüket.

Tapasztalható-e, hogy a vírusveszély miatt csökkent az érdeklődés a színház iránt, melyet legjobban a jegyeladással tudják lemérni?

Érezhetően kevesebben váltanak jegyet elővételben, mint korábban. Azt gondolom, hogy sokan csak az utolsó pillanatban döntik majd el, hogy elmennek-e aznap színházba. Ezt egyébként a többi színház is tapasztalja, ahol már játszanak előadásokat.

Hogyan alakul a műsorterv az őszi évadban? Melyek lesznek a tervezetten bemutatásra kerülő színdarabok? Lesz-e új bemutató? Ha igen, melyek ezek?

Szeptember 5-én indul az évad a Figaro házassága bemutatójával, amelyet eredetileg májusra terveztünk. Szeptember végén tartunk még egy új bemutatót, Születésnap címmel egy dán filmdráma színpadi adaptációját, melyet Pelsőczy Réka rendez. Ősszel a repertoárunk nagy részét felújítjuk, így a tavasszal elmaradt előadásokat is megtekinthetik a nézők. A tervek szerint novemberben két újabb bemutatót tartunk, a Városi Ifjúsági Klubban a Kis herceget az óvodás és általános iskolásoknak, a nagyszínpadon pedig a Rekviem egy álomért című film színpadi adaptációját.

Az elmúlt hetekben megoszlottak a vélemények Vidnyánszky Attila kinevezése körül. Önnek, mint a Latinovits Színház igazgatójának,  mi a véleménye a kinevezésével kapcsolatban? Mennyiben árthat a kialakult ellenséges hangulat a kultúrára és vele együtt a színházi életre? Létrejöhet-e megegyezés mind a két oldalon? Lát-e erre lehetőséget?

Nagyon sajnálatosnak tartom a kialakult helyzetet, azt pedig különösen elítélem, hogy politikai kérdéssé fajult egy olyan ügy, aminek kizárólag szakmainak kellene lennie. Vidnyánszky Attilát egyébként nagyon jelentős színházi alkotónak tartom, és méltatlan a közte és az egyetem vezetése közötti hangnem. Ami még szomorúbb, hogy eddig a dialógus teljes hiányát tapasztalhattuk, ehelyett éles nyilatkozatokat hallunk. Viszont a hét elején olvastam, hogy a kuratórium egyeztetést kezdeményezett az egyetem vezetésével, így lehetséges, hogy elkezdődik egy érdemi párbeszéd a két fél között. Én reménykedem.

Zárjuk a beszélgetésünket reménykedve és bízva, hogy életünk hamarosan visszatérhet a megszokott kerékvágásba és az elmúlt időszakot, mint egy rossz álmot hátrahagyva elfelejtjük azt.

Köszönöm az interjút

 

Major Edit

Megosztás