Őszibarack nap Budaörsön

2019-09-28 | Budaörs
Már negyedik éve rendezi meg a Gazdakör a budaörsi Őszibarack napokat. Így volt ez 2019. szeptember 27-én is mely rendezvénynek  a Lévai utcai Közösségi Ház adott otthont.

A Gazdakör négy éve tartó rendületlen hite hogy Budaörsöt az őszibarack fővárosává teszi. Ennek egyik lépése az őszibarack fák ültetése és annak szakszerű ápolásával, vagyis metszéssel, permetezéssel- termőre fordítása. 2019. szeptember 27-én délután a Lévai utcai Közösségi Házban megtartott rendezvényre számtalan vendég érkezett, akik meghallgatták Kisberk Balázst a Gazdakör elnökét, végig gyönyörködték a Budaörsi Pacsirták énekét, majd hozzáláttak a hosszú svédasztalon kirakott szendvicses tálak kóstolásához, a barack kompót,  üdítőlevek és nem utolsó sorban, a barack pálinka ízleléséhez. A rendezvény után az előre jelentkezők között konténeres őszibarackfa csemetéket osztottak akik, boldogan vitték haza azokat. Ez mind előremutató abban a tervben, hogy Budaörsön újra egyre többen foglalkozzanak az őszibarack termesztésével. A rendezvényen egy rövid összefoglalót hallhattak a résztvevők, ennek a zamatos illatos gyümölcsnek a múltjáról:

„Őshazájának régebben Perzsiát tartották, ami a latin növénytani elnevezésében is kifejezésre jut. A kutatások ezt nem bizonyították, mivel a kínai irodalomban már i.e. több száz évvel, több helyen is említi, ezért feltételezhető, hogy innen származik. Európai elterjedésének forrása Itália, majd Franciaország, ahol a kedvező életkörülmények és tenyésztési feltételek miatt, nem csak termesztik, de fajtáinak szaporítása is fellendült.

Az őszibarack-termesztés fellendülésére jellemző, hogy a kereszténység terjesztésével párhuzamosan terjedt el Európa többi országában, mivel a legügyesebb termesztők a szerzetesek voltak. A kolostorok kertjeiben nagy gonddal nevelték, és valószínűleg szaporították is az őszibarackot. Franciaországban keletkeztek az első faiskolák is, 1628-ban már 27 fajtát, 1667-re pedig már 38 fajtáról tesznek említést. Innen terjedt el Belgiumba, Hollandiába Németországba, de Angliába is.

A 20. század első felében, a budaörsi barack gyakorlatilag fogalommá vált nemcsak Magyarországon, hanem nyugodtan Európa jelentős részén is; Horvátországba, Ausztriába valamint több más országba exportálták. Termesztése és exportálása nagy buzdítója, aki a kereskedése élén állt a kettő világháború közti korszakban a budapesti Lenz József kereskedelmi tanácsos, nagykereskedő, a „Gyümölcs-, Zöldség- és Élelmi- szerkereskedők Országos Egyesülete” elnöke, a „Gyümölcsexportőrök és Importőrök Egyesülete” elnöke, aki 1937-ben építtetett hűtőházat a budaörsi MÁV pályaudvaron, amelynek a homlokzatát „Barackos Madonna” felirat díszítette.”

A rendezvény népszerű látogatottságát mi sem bizonyította jobban, mint az, ahogyan azt később megtudtam, olyan sokan jöttek el, hogy sajnálatukra nem fértek be a Lévai utcai Közösségi Ház termébe, hanem a lépcsőkön állva várakoztak a bejutásra.

Köszönet a rendezőknek és különösen azoknak, akik feltálalták a szendvicseket, terítettek, készülődtek, hozták a konténeres facsemetéket azért hogy kezdésre minden rendben legyen.

Reméljük, hogy a facsemeték megerednek majd és tavaszra már zöldellő termőrügyeket hoznak a célok mihamarabbi eléréséhez.

Major Edit

Fotó: wein

 

Megosztás