Polgármesteri közlemény március 16-án

2020-03-17 | Közélet
Veszélyhelyzeti ügyfélfogadás a Városházán, bezárt óvodák, bölcsődék, játszóterek, sportpályák - a kutyafuttatókban csak 3 személy tartózkodhat egyszerre. Zöldszám a budaörsiek részére: 06 80 180 001.

K Ö Z L E M É N Y

Kedves Budaörsi Polgárok!

Először is jó egészséget kívánok mindnyájunknak, mert ez most a legfontosabb! Tegyünk is érte: mindenki maradjon otthon, csak halaszthatatlan esetben hagyja el a lakását, szigorúan tartsa be a higiéniai és járványügyi szabályokat: találkozáskor nincs kézfogás, nincsenek összejövetelek, tartsunk nagyobb távolságot egymástól.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben Budaörs Város Önkormányzata mindent elkövet annak érdekében, hogy a járvány terjedését lelassítsa, és segítse az arra rászorultakat.

Szeretném tájékoztatni Önöket azokról az intézkedésekről, amelyeket eddig tettünk, és amelyeket a mai napon határoztunk el. Nagyon gyorsan kellett cselekednünk, ezért nem állt módunkban mindig megfelelő előkészületeket végezni és előzetes tájékoztatást adni, ezt nézzék el nekünk.

Az intézkedéseink célja, hogy csökkentsék az egymástól való megfertőződés veszélyét.

Hétfőtől, március 16-ától kezdődően átmeneti időre bezártuk a budaörsi óvodákat, bölcsődéket. Azok számára, akik hirtelen nem tudták megoldani gyermekük felügyeletét, átmeneti időre óvodai ügyeletet és bölcsődei felügyeletet biztosítottunk. Március 18-ától, azaz szerdától ez az óvodai ügyelet is megszűnik a Vackor Óvodában. Március 22-étől a bölcsődei ügyelet is megszűnik.

Bezárt további intézkedésig az uszoda és a sportcsarnok is.

A kormány rendelkezett az iskolák bezárásáról. Az iskolaigazgatók mérik fel az ezzel kapcsolatos problémákat, igényeket, hiszen mint tudják, már nem rendelkezünk az iskolák fenntartói jogaival. Ami az esetleg étkezési ellátás nélkül maradó gyermekeket illeti, szintén az igazgatók mérik fel a szükségleteket, de az önkormányzat fog gondoskodni arról, hogy a Julienne Kft. szolgáltatásában azok, akiknek az otthoni élelmezése nem megoldott, meleg ebédet kapjanak. Ugyanez igaz a szociális étkeztetésre is, azt továbbra is biztosítjuk. Felmérjük azt is, kik azok az egyedülálló idősek, akik most fokozott gondoskodásra szorulnak.

A Városházán március 16-ától veszélyhelyzeti ügyfélfogadást vezettünk be. Ennek értelmében csak a Szociális és Egészségügyi, valamint az Igazgatási Irodán lehet, és csak halaszthatatlan ügyekben személyesen eljárni, a Polgármesteri Hivatal által előírt szabályok figyelembevételével. A többi irodaegységnél a személyes ügyfélszolgálatot felváltja a telefonos illetve az elektronikus ügyfélfogadás.

A mai napon elrendeltem a város területén lévő játszóterek, szabadtéri sportlétesítmények, sportpályák használatának a tilalmát is. Átmenetileg ezekre a helyekre illetéktelenek nem léphetnek be, és az eszközöket senki nem használhatja.

Tudom, hogy ilyen szép időben nagyon nehéz bent tartani a gyerekeket, de meg kell érteni: a tilalom megszegése nem csak büntetést von maga után, hanem életveszélybe sodorhatja a család idősebb tagjait, és a közösség többi részét is. A gyerekekkel természetesen érdemes a szabad levegőre menni, de nem csoportosan, kerülve a kontaktust másokkal.

Korlátozást vezettünk be a kutyafuttatók használatában is: a járvány idejére egyszerre egy időben csak három személy tartózkodhat a kutyafuttatóban a kutyákkal. Kérem, hogy a futtatón kívül se csoportosuljanak a gazdák, tartsák a megfelelő távolságot.

Kedves Budaörsiek, Kedves Barátaim!

Amiről nem kell rendelkezni, mert ösztönösen bennünk van, és baj esetén számíthatunk rá: az a segítőkészség, a szolidaritás. Ne fogjuk meg egymás kezét – de segítsük egymást ebben a nehéz időszakban!

Wittinghoff Tamás

Megosztás