Radikális korlátozás az okostelefonok terén?

2024-05-02 | Budaörs
Nem kell megijedni, egyelőre még nem kis hazánkról van szó! Hiszen mi is még csak lamentálunk, vitázunk és tapogatózunk arról, amit már számos európai országban és amerikai államban megértettek: 13 éves kor előtt egyetlen gyereknek sem lenne szabad okostelefont birtokolnia.

Ezúttal Franciaországról van szó, ahol a minap közzétettek egy Emmanuel Macron által megbízott szakértői jelentést, miszerint a gyerekeknek 13 éves korukig nem lenne szabad okostelefonokat használniuk, 18 éves korukig pedig meg kellene tiltani számukra a hagyományos közösségi médiához – például a TikTokhoz, az Instagramhoz és a Snapchathez való hozzáférést – írta a Guardián, az egyik legtekintélyesebb brit folyóirat.

A francia elnök tudósokat és szakértőket kért fel arra, hogy tegyenek javaslatot a gyermekek képernyőhasználatára vonatkozó iránymutatások számára, hogy Franciaország is iránymutató lépéseket tehessen ezen a téren. Nem volt világos, hogy a jelentés közzététele után a kormány hogyan fog eljárni, de Macron januárban
azt mondta: „Lehetnek tiltások, lehetnek korlátozások”.

A jelentés meglehetősen kemény hangvételű: szerintük 11 éves kor előtt egyetlen gyermeknek sem lenne szabad telefont birtokolnia. A gyermekeket mindenképp meg kell védeni a technológiai ipar profitorientált stratégiájától, amely a gyermekek figyelmének megragadására irányul, és a kognitív torzítás minden formáját felhasználja arra, hogy a gyermekeket a képernyők elé szegezzék. A jelentés szerint a gyermekek árucikké válnak ezen az új technológiai piacon.

A tudósok és a szakértők három hónapos munkája alapján elkészült tanulmány további javaslata szerint a háromévesnél kisebb gyermekek nem érintkezhetnének képernyőkkel – beleértve a televíziót is – , és 11 éves kor előtt egyetlen gyermeknek sem lenne szabad telefont birtokolnia. A 11 és 13 év közötti gyermeknek adott telefonnak internet-hozzáférés nélküli készüléknek kell lennie, és 13 éves korban határozták meg azt a minimális életkort, amikor a gyerekek már internetkapcsolattal rendelkező okostelefont kaphatnak.

A jelentés javaslata szerint a 15 éveseknek csak az úgynevezett „etikus” közösségi médiához lehetne hozzáférniük. A hagyományos, profitorientált közösségi médiát – mint például a TikTok, az  Instagram vagy a Snapchat – , 18 éves korig nem lenne szabad elérhetővé tenni, és a tinédzsereket alaposabban kellene felvilágosítani az elegendő alvás szükségességének tudományos alapjairól is – állapította meg a jelentés.
R. V.

Megosztás