Régen is volt szélsőséges időjárás

2023-04-17 | Budaörs
A tavalyi év nem kedvezett a mezőgazdaságnak. A hideg tavasz, aztán az aggasztó aszály következtében megdrágultak a gyümölcsök és a zöldségfélék. Eleink életét is befolyásolta az időjárás, főleg azokét, akik földműveléssel foglalkoztak.
„Ilyenre még öregapám sem emlékezett”- szokták mondogatni a rendkívüli időjárási viszonyokra a régiek. Mire emlékeztek, emlékeznek a hajdani budaörsiek? Néhány különleges esetet megtudhatunk Riedl Ferenc könyvéből.

„1794. Nagyon meleg volt a tél, és igazán forró a nyár. Már szeptember 5-én elkezdődött a szüret. Ugyanebben az évben nagy áradások voltak Pesten és Budán.

1814. Május 11-én esett a hó.

1863. Nagyon forró év volt, amihez nagymértékű szárazság párosult. Némelyik megyében nem termett egyáltalán semmi. A parasztok úgy elgyengültek, hogy csak éjszakánként tudták begyűjteni a gabonát. Július 4-e éjszakáján pedig fagyott, így a szőlőskertek is tönkrementek. Ahol 100 akó számítottak, ott csak 4-5 akóval tudtak szüretelni. A kukorica és a krumpli is elfagyott a földeken, és mindez Úrnapján volt. A fagy miatt a rákövetkező években is rossz volt a szüret. Wendler András szőlőskertjében akkor 5 akó, más években 120 akó volt a termés. A szárazság, a fagy és az esőzések (jégeső) 1864-ben is tönkretették a termés 60-70 százalékát.

1864. Albecker János házába belecsapott a villám, a ház leégett.”

1924. június 13-án volt az emlékezetes „ krouzi sturm”. ( nagy vihar.) Magyarországon addig ismeretlen időjárási jelenség, tölcsér alakú tornádó söpört végig a térségben. A korabeli napilapok Bia és Páty pusztulásáról szóltak. „Teljesen elpusztította a két községet a vihar, Alig maradt ép ház Bián és Torbágyon, Embereket röpített a levegőbe a forgószél. Budaörsöt is elérte a „széle”. Egy embert elsodort és a vízmosásban az ár lehozta, ott találták meg élettelenül. Jelentős anyagi kár is keletkezett, főleg a nádtetős házakban.

A vihar pusztítása Bián

Daxhammer János,túl a 80.életévén, szintén emlékszik forró nyarakra, zimankós telekre.

-Amelyik évben sokat esett, akkor jó kukoricatermésre lehetett számítani. A meleg nyarak a szőlőnek kedveztek. Volt azonban egy olyan év, talán 38-39-ben, hogy nagy hőség volt, de nem esett hónapokig az eső. A Kálvária dűlőben a szőlőtőkékről összetöpörödött szemeket szüreteltünk.

Bármekkora is volt a forróság, akkor is kellett menni kukoricát kapálni, vagy aratni. Védőital? „Azt ittuk, amit vittünk”. Aratás idején vízhordó gyerekek hordták kannával, vagy néha lajtos kocsival is vittek a földekre az aratóknak.

A háború előtt a szüretet a hatóság által meghatározott időben lehetett csak elkezdeni. Megadták az engedélyt…majd hajnalban hatalmas jégeső zúdult a községre. -A vízmosásokban folyt a must. Odalett a termés – sokáig emlegették szomorúan ezt  nagyapáink.

Valóban, régen is előfordultak extrém időjárási viszonyok, de most már tagadhatatlan: a globális felmelegedés hatására egyre szélsőségesebbre kell számítanunk.

s.k.

Megosztás