Régi leves - gazdagabban

2024-03-25 | Budaörs
Igazi böjtös, régi időket idéző leves a görcsleves. Eddig hírét sem hallottam, de hamar rájöttem, ismerem: édesanyám, nagyanyám gyakran főztek ilyet, kevésbé gazdagon - és krumplilevesnek hívtuk.

Kedvenc főzős tv-műsoromban, amelyet Széll Tamás (és a szintúgy nagyszerű Böröcz Zsófia) neve fémjelez, természetesen gazdagítva lett e böjtös leves, kis csalafintaságok is előfordulnak, de az alap nagyon hasonló. És a töltött tésztát hozzá biztosan kipróbálom hamarosan!

Hozzávalók:
Vöröshagyma, finomra vágva 500 g
Füstölt zsírszalonna, apróra vágva 200 g
Fűszerpaprika 2 ek
Főtt tojás, reszelve 1 db
Tejföl 1 ek
Fokhagyma, aprítva 5 gerezd
Burgonya, kockákra vágva 400 g
Sárgarépa, karikákra vágva 2 szál
Zellergumó, kockákra vágva 1 kisebb gumó
Csiperkegomba, vékonyra szelve 1 nagy marék
Petrezselyem, finomra vágva 1 köteg
Őrölt kömény 1 kk
Zöldség alaplé 1.5 l
Napraforgóolaj 1 dl
Ecet 10%-os 1 ek
Só, frissen őrölt bors ízlés szerint

Házi tészta:
Finomliszt 210 g + a nyújtáshoz
Durumliszt 210 g
Tojás sárgája 14 db
Tojás egész 2 db + 1db a kenéshez
Olívaolaj 3 ek
Ecet 10%-os 1 ek
Só 3 kk
Hogy hogyan kell elkészíteni? ITT megtekinthető!

SzK

(Címkép forrása: mediaklikk.hu/musor/fomenu)

Megosztás