Aug. 9-e a világ őslakosainak nemzetközi napja

2019-08-05 | Rovatok
A világon kb. 370 millió őslakos, közismert nevén bennszülött él 90 országban.

Ez a világ lakosságának kevesebb mint 5 %-át teszi ki, de a legszegényebbeknek 15 %-át! A világ 7000 nyelvéből a legtöbbet ők beszélik és 5000 különböző kultúrát képviselnek.

Azonkívül, hogy érdekesség, kuriózum az életükbe való bepillantás, gondoltunk már arra, hogy ők egyedi kultúrák örökösei és gyakorlói, és ősi módjait őrzik az embernek emberhez és a környezethez való viszonyának?

 

Ők a domináns társadalmaktól eltérően, amelyekben élnek, megtartották a régi szociális, kulturális, gazdasági és politikai jellegzetességeiket. Bár sok köztük a különbség, az egész világon hasonló problémával küzdenek: jogaik védelmével. Emellett ráirányítják figyelmünket arra, hogy odafigyeljünk környezetünkre, természeti erőforrásainkra – és ez nagyon fontos.

 

A 2019-es év fő témája: az őslakosok által használt nyelvek. A legtöbb nyelvet a kihalás veszélye fenyeget, hiszen minden két hétben eltűnik egy ősi nyelv a föld színéről annak következményeivel együtt. Ezért a világ őslakosainak nemzetközi napján nyelvük megőrzése, újjáélesztése, az erre való figyelemfelhívás a cél úgy nemzeti mint nemzetközi szinten.

SzK

(https://www.un.org/en/events/indigenousday/ forrás alapján)

Megosztás