Ez adja a munkánk és az életünk értelmét

2019-07-09 | Fiatalok
A klasszikus olajfestészeti tábort közel huszadszor rendezte meg eddig a Mészáros Erzsébet-Petrény András házaspár. Az idei tábor négy héten át, július 19-ig tart és fõleg az utolsó hétre van még néhány hely... Erzsikét kértük, hagyja ott néhány percre a tanítványokat, és válaszoljon néhány kérdésünkre.

A táborról sok mindent megtudtunk: Mivel a tábor összesen 4 hétig tart, a már szorgalmasan alkotó résztvevõk mellett késõbbi idõpontra akad még néhány szabad hely, így lehet még jelentkezni. Egészen kicsi gyerekeket nem várnak, csak 12 éven felülieket, hiszen az olajfestészet egy nehezebben áttekinthetõ technika – bár megtudjuk, hogy könnyen javítható is. Ezért Erzsike még iskolai oktatásra is alkalmasnak tartaná.

Látunk itt felnõtteket is, akik egyre inkább érdeklõdnek a festõtábor iránt. Mindig van 3-4 résztvevõ, aki vagy tanítványként, vagy szülõként örömmel vesz részt minden táborban – tudjuk meg.
Jellemzõ, hogy 70-80 százalékban visszatérõek a kis" mûvészpalánták". A "rekorderek" 11 éve járnak vissza…

Mi a célja a foglalkozásoknak? A szakma, a mûvészet megismerése vagy csak kellemes nyári idõtöltés?
Mindkettõ. "Törekszünk a legjobb minõségre az oktatás és az eszközök, anyagok tekintetében…Fölkelthetjük az érdeklõdését azoknak, akik szeretnének ezzel elmélyültebben, komolyabban vagy visszatérõen foglalkozni. A magántanítványoknak jó lehetõség, hogy a már megszerzett tudás birtokában hosszabb idõtartamban kipróbálhassák magukat önállóan is… Ha valakit komolyan érdekel, nagyon jól meg tudja tanulni a technikát. Több magántanítványom ment már mûvészi pályára." – mondja Erzsike.

Láthatóak lesznek-e valahol az elkészült mûvek?
Volt már rá példa, hogy az elkészült mûveket a Városházán is bemutatták, de a Zichy-majorban, a tábor helyszínén, mindig tartanak bemutatót a tábor befejezésekor.

Mi mozgatja az embert, hogy gyerekekkel foglalkozzon, táboroztasson?
Az alkotás öröme és az emberek iránti szeretet – ez a kettõ. Bizonyos életkorban megvan a vágy, hogy az ember átadhassa a tudását. Nagy öröm a tudást átadni és, ha a gyerekek jól érzik magukat. Aki alkot, azzal gazdagodik. A pozitív visszajelzések adják meg a munkánk és az életünk értelmét.- vallja Erzsike.

SzK

Megosztás