Lehet-e fiatalon saját vállalkozást indítani?

2019-03-20 | Fiatalok
Milyen nehéz ma elindítani egy vállalkozást? Teljesen lehetetlen óriási tõke nélkül, vagy azért meg lehet oldani? Ezekrõl a kérdésekrõl beszélgettem Farkas Gáborral, az Akácfa utcai Traveler’s Bistro egyik alapító tulajdonosával.
Mivel foglalkoztál a Bistro elõtt, voltak-e más szárnypróbálgatásaid:

 

  Persze, mindig dolgoztam, amióta az eszemet tudom, mindig az életem részét képezte, hogy tanulás mellett dolgozzak, csak a cél változott, általános iskola alsó osztályokban, több nyalókát akartam venni, mint mások, felsõben motort, gimiben autót és elmenni azokkal a barátaimmal nyaralni, akiknek kifizetik a szüleik, most egy stabil családi hátteret szeretnék teremteni a leendõ családomnak.

  A Vállalkozói világgal már szüleim révén is megismerkedtem, üvegházaink voltak, ahol nagyon sokat kellett dolgozni, ezért amikor elmentem segíteni egy barátom édesapjának egy streetfood kitelepülésre, jól elboldogultam és a rendezvény végére, abszolút irányító lettem, vele ketten felépítettünk egy rendszerben és jól mûködõ céget, amivel évi 35 fesztiválra települtünk ki, volt, ahova 4 felállással és 15 emberrel. Rengeteg cél itt fogalmazódott meg, így amikor vége lett, ezen az úton próbálkoztam tovább: próbálkoztam új technológia magyarországi bevezetésesével és egy termék importtal, sajnos sikertelenül.

 

Hogyan indult el a vállalkozásod:

 

  A sikertelen vállalkozási próbálkozások után, kicsit letörten, elkezdtem munkát keresni, jártam az interjúkat, sok helyre felvettek volna, csak mikor kiderült, hogy nem arról van szó, mint, ami a hirdetésben állt, felálltam és eljöttem, szóval gyakorlatilag mindegyiket otthagytam, ahova felvettek volna. Egyik barátomtól hallottam, hogy a Beerbike sofõrök jól keresnek, sok a borravaló és jó a hangulat. Körbe telefonáltam, az összes céget, hogy lenne-e rám szükség, mindenhol volt, viszont az egyik felajánlott egy interjút egy irodai kiegészítõ állásra. Elmentem. Következõ hétfõn kezdtem. Ez a cég a Kingbike sörbicikli volt és Hullár Ádám, akivel olyan jól tudtunk együtt dolgozni, hogy a mai napon Õ a fõnökömbõl lett Üzlettársam a Bistroban.

 

Milyen nehézségekbe ütköztél?

 

  Számos váratlan nehézség jött velünk szembe, de szerintem a legnehezebb, az ember saját hiányosságaival saját maga számára készített problémák. Elszámoltuk a felújítást, pénzben, idõben, csúsztunk, késõbb nyitottunk, nem volt minden készen. Pénzt kellett kölcsön kérni.
 Elszámoltuk az árakat, amire bejönnek az emberek drágán adtuk, amit bent ittak vagy ettek, olcsó volt, nem számoltuk bele a visszaváltható üvegeket, amik mindig eltûntek.
 Tapasztalatlanságom eredménye sokszor csúszás és elmaradás volt, ami a munkatársaimra is kihatott, mindennek a 70%-át csinálják meg, amit én, de mi történik, ha én csak 70%-on teljesítek?
 Természetesen ezek mellé, még mindig beesett valami, amivel nem számoltunk, egy januári üres idõszak, egy beázás vagy akár egy hatósági büntetés, ami figyelmetlenségbõl adódott.

 

Iskola mellett, hogyan tudtál idõt fordítani a cégre?

 

  A kérdés inkább, hogy a cég mellett, hogyan tudtam idõt fordítani az iskolára? A cég volt a prioritásom, nem titok. A válasz pedig, hogy nagyon nehezen, sok-sok külön órával, amik drágák voltak, mert a sima órára nem volt idõm bejárni, rengeteg éjszakai tanulással és álmatlan éjszakával, volt egy vizsgaidõszakom, amibe pont belecsúszott a felújítás, életem egyik legnehezebb hónapja volt, nappal csempéztünk, festettünk, hegesztettünk, éjszaka tanultam, reggel vizsga, aztán vissza fúrás-faragás. Megérte, rengetegszer az elméletet, gyakorlattal tudtam összekapcsolni, talán életem egyik területén sem tanulok ennyit, ha nem egyszerre végzem õket.

 

Hogyan újítod, teszed naprakésszé a vállalkozásod?

 

  Van egy vízió, amihez el szeretnék jutni, egy pezsgõ közösségi helyet kialakítani, folyamatos programokkal, mindig efelé haladok.
Most az idények miatt sok terméket lecseréltünk, törzskártyát vezettünk be, Tv-t fentre a meccseknek. A következõ projekt, hogy Iroda megosztásba kezdek, hasonló kezdõ vállalkozásokkal, akik még nem tudnak egy irodát bérelni. Így feltöltõdik nálunk a nap közbeni, amúgy üres idõszak. Magyaroknak szeretnénk egy kedvezõ business lunch-ot, ebédmenüt árulni, külföldieknek brunchot. Ebbe az irányba tervezünk.

 


Mi volt a legnagyobb lemondásod a 2 év alatt?

 

  Elsõre nem tûnik nehéz kérdésnek, 2017 márciusban mínuszba ment a cég és nem volt pénz a fizetésekre, így eladtam az autómat, de az egyetemmel foglalkoztam volna szívesen többet, a barátaimmal, a magánéletemmel, de vannak dolgok, amirõl le kell mondani, hogy haladjon az ember.

 


Mi a célja a vállalkozásodnak, mikor érzed azt, hogy elértem, amit akartam?

 

  Amikor a Shared Office, az ebédeltetés és a reggeli megvalósul, a rendszer véglegesül és egy üzletvezetõ felügyeli, akkor gondolom, hogy elértem, amit szerettem volna.

 


Nehéz-e alkalmazottat találnod?

 

  Munkaerõhiány van, ami azt jelenti, nem nehéz találni, jót találni nehéz, megbízhatót, így fõleg kapcsolati tõkén keresztül a dolgoznak nálunk.

 


Volt-e patrónusod, segítõd, akitõl eltanulhattad a Bistro vezetését?

 

  Azt hittem igen, a régi streetfoodos cég vezetõje, sajnos a két dolognak, annyi köze van egymáshoz, hogy vendéglátásba tartozik. Igyekeztem mindenkit meghallgatni, minden tanácsot megfogadni, de leginkább a saját munkánk által tanultuk meg mi mûködik és mi nem.

 


Mit tanácsolnál a vállalkozni vágyó fiataloknak?

 

  Hozzák meg azt a döntést, hogy ha szereznek egy jó diplomát és elmennek dolgozni valahova, ma tudnak jól keresni, jó esetben, 5-kor leteszik a tollat és kisétálnak, elmehetnek edzésre, moziba, sétálni a parkba. Ha vállalkozók lesznek, az 0-24-es elfoglaltság, lesz majd olyan telefon, amivel ki kell rohanni a moziból, lesz olyan fontos jelenés, ahol nem tud ott lenni.

Elõbb fog gumit venni a céges autóra, mint cipõt magának, az elején biztos…

  Úgy tûnik, mintha egy vállalkozó a saját idejét osztaná be, mert 11-re mehet edzésre és bármikor beleférhet neki egy kávé, mert megoldja. Sajnos ez nem igaz, a vállalkozás osztja be az idejét, legalábbis az elején biztos, ebbõl kilehet nõni, lehet fejlõdni, megérheti a végére. Erre a kérdésre, még mindig nem tudom a választ. Egy biztos, hogyha amellett döntenek, hogy vállalkozók lesznek, akkor azt meg kell jegyezni, hogy a kifogásokat lehet, hogy a fõnök elfogadja, de itt saját magad fõnöke vagy és ha kifogást találsz valamire, senki sem csinálja meg helyetted.

Megosztás