Januártól 20 százalékkal nõ a népegészségügyi termékadó

2019-01-02 | Közélet
A termékadó szorosan kapcsolódik a kormány adópolitikájához és illeszkedik a kormányzati népegészségügyi törekvésekhez is

Január 1-tõl általánosan 20 százalékkal emelkedik a népegészségügyi termékadó (neta) az egészségi kockázatot jelentõ ételek és italok esetében, emellett az adóköteles italok körébe tartoznak újévtõl a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint január 1-tõl nõ az üdítõital, a szörp, a taurint tartalmazó és nem tartalmazó energiaital, a cukrozott kakaópor, az elõrecsomagolt cukrozott készítmény, a sós snack, az ételízesítõ, az ízesített sör, az alkoholos frissítõ és a gyümölcsíz adómértéke. 

Az elfogadott jogszabály-módosítással az üdítõitalok adómértéke literenként 7 forintról 15 forintra nõ. Ennek indoka többek között az, hogy az üdítõitalok adója jobban igazodjék a literenként 200 forintos, a módosítás eredményként pedig 240 forinttal adózó szörpök, sûrítmények mértékéhez.

Közölték, az egyik legújabb hatásvizsgálat szerint a termékadóból származó összes bevétel csupán 9 százaléka ered az adóköteles üdítõitalok után fizetendõ netából, ezzel szemben az adóköteles termékek kereskedelmi összforgalmából az adóköteles üdítõitalok mennyiségi részesedése a legnagyobb, 65 százalékot tesz ki.

A szaktárca közölte: a termékadó szorosan kapcsolódik a kormány adópolitikájához és illeszkedik a kormányzati népegészségügyi törekvésekhez is. Hozzátették: az elmúlt évek adópolitikai reformjainál törekedtek az adóterhelés eltolására a jövedelmeket terhelõ adók felõl a fogyasztási-forgalmi és káros externáliákat terhelõ adók irányába.

 A neta egyik célja az egészségi kockázatot jelentõ termékek körének szûkítése, fogyasztásuk és elõállításuk visszaszorítása és az élelmiszerpiac kínálatának kedvezõ irányba mozdítása. Az egészségi kockázatot jelentõ termékek forgalmazásából származó bevétel egy részét egészségügyi, népegészségügyi célokra fordítják – tette hozzá a PM.

MTI
w

Megosztás