Kedden újabb havazás érkezik

2019-01-07 | Közélet
Hétfõn az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de nyugaton több felhõ lehet az égen és errefelé estétõl hószállingózás, kisebb havazás is elõfordulhat.  Az északi szél keleten még megélénkülhet. Hajnalban -10, -3 fokig hûl le a levegõ, de a fagyzugos helyeken ettõl hidegebb is lehet. Délután -5 és 0 fok között alakulhat a hõmérséklet.  Frontmentes, de hideg idõ.

Kedden többfelé készülhetünk havazásra. A Dunántúlon havas esõbe, esõbe, helyenként ónos esõbe válthat délutántól a hó. A déli szél sokfelé megélénkül, néhol megerõsödik, emiatt hófúvás is lehet. Az erõsen fagyos éjjelt követõen, délutánra -6, +4 fok várható. Keleten lesz hidegebb az idõ. 

Szerda hajnalban több helyen hullhat vegyes halmazállapotú csapadék. Napközben szórványosan fordulhat elõ kisebb havazás, hózápor, a Dunántúlon havas esõ, egy-egy zápor is. Többfelé élénk lesz a légmozgás. Délután -1, +5 fok valószínû.

Csütörtökön többfelé szeles idõ, helyenként még hószállingózás várható, de napközben egyre hosszabb idõszakokra felszakadozik a felhõzet. Fagyos hajnal után délután fagypont körül alakul a hõmérséklet. 

Péntek délután újabb front érkezhet.

ORVOSMETEOROLÓGIA

Hétfõn nem várható fronthatás, de hideg téli idõre, hajnalban kemény fagyokra kell számítani, emiatt felerõsödhetnek a görcsös panaszok és a kopásos eredetû ízületi fájdalmak. A szelesebb keleti tájakon ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet. Ugyanakkor hazánk nagy részén több órára kisüt a nap, érdemes lesz friss, tiszta levegõben egy séta erejéig kimozdulni. Öltözzünk melegen, sapka, sál, kesztyû viselése ajánlott. Növeljük a C-vitamin bevitelt, valamint fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt!

KÖZLEKEDÉSMETEOROLÓGIA

Hétfõn száraz, a legtöbb helyen napos idõre van kilátás, emiatt leginkább a napszemüvegekre lesz szükség vezetés közben. A hétvégi havazás miatt még többfelé számíthatunk latyakos, hókásás, csúszós útszakaszokra, fõként az alsóbb rendû utakon. Keleten helyenként élénk északi szél csökkentheti a menetstabilitást és okozhat gyenge hófúvást. Érdemes hóláncot is magunkkal vinni. Téli gumi nélkül ne induljunk útnak! Vezessünk nagyon óvatosan, körültekintõen! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Idõkép.hu

w

Megosztás