Nyilatkozat a közbeszéd trágársága ellen

2019-01-14 | Közélet
„Figyeljetek ide és értsétek meg! Nem az szennyezi be az embert, ami a szájába kerül, hanem ami elhagyja a száját, az szennyezi be az embert.” (Máté 15,10–11)

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége vezetõsége és tagsága aggodalommal tapasztalja azt a folyamatot, ahogyan a magyar közbeszéd az elmúlt években egyre inkább eldurvult.

A legfõbb közjogi méltóságokat, a vezetõ politikusokat és a közéleti emberek személyét, valamint a vallási szimbólumokat becsmérlõ szóhasználat sajnos mindennapossá vált nemcsak az utcai beszédben, hanem az interneten és a médiában is. Különös aggodalomra ad okot az, hogy már a nyilvánosan megszólalók körében is elterjedt mások vulgáris és obszcén kifejezésekkel történõ gyalázása.

Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a felnövekvõ nemzedékek és gyermekek számára ez legyen a követendõ példa. A közönséges stílus elsõsorban az azt használót jellemzi és szennyezi be, de az emberi személy tiszteletét, a demokrácia alapértékét is megtiporja. Az ilyen szóbeli gyûlölködés szélsõséges, emberhez nem méltó viselkedéshez teremt alapot, és így könnyen igaza lehet a közmondásnak: „aki szelet vet, az vihart arat”.

Felhívjuk minden megnyilatkozó figyelmét, hogy saját maga, gyermeke és családja, valamint a magyar nemzet érdekében tartózkodjon a másik ember személyét, hitét gyalázó vagy becsmérlõ véleményformálástól és beszédtõl!

Budapest, 2019. január 14.         Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnöksége

Megosztás