Sárgadinnye kóstoló a Gazdapiacon

2019-06-22 | Közélet
Végre itt a nyár, aminek eljövetelét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy megérett a sárgadinnye. Mint minden szezonális gyümölcsöt így ezt az aranyhúsú édességet is azok közé sorolta a Gazdapiac amelyet kóstoltatni és népszerûsíteni kíván, hiszen a sárgadinnye is a magyar föld terméke.  

A mai szombati piacnapon már kora reggel megérkezett a szállítmány Tolna megyébõl 70 kg aranyhúsú sárgadinnyével. Szorgos kezek készítették és tálcákra rakták a cikkekre vágott dinnye darabokat hogy a piacra érkezõ vásárlókat megkínálhassák, ezzel a mézédes gyümölccsel. A Gazdapiacon mindig történik valami jó, ma tehát ezzel a kóstoltatással kedveskedtek a vásárlóknak.

Sokan érdeklõdtek ,hogy hol lehet ebbõl vásárolni, de a 70 kg. most csakis kóstoltatásra volt szánva, de valószínû hogy a következõ piacnapra újabb szállítmány érkezik majd,amibõl vásárolni is lehet.

De nézzünk csak szét a dinnyetermesztõk földjén, Milyen bánásmódot igényel ez a növény?

Mint azt megtudtam, Igen melegkedvelõ, 25 C körül érzi jól magát, mint a görögdinnye. Sem az erõsebb hõingadozást, sem a nagyobb lehûléseket nem szereti, Ezért korán kiültetni még akkor sem ajánlatos, ha a fagyvédelemrõl gondoskodunk. Mély fekvésû, nedves talajokra ne ültessük, legjobb a könnyen felmelegedõ, tápanyagban gazdag, laza talaj. Csírázása 12 C alatt nem megfelelõ, a növény 0 C alatt gyorsan megfagy. Fényigénye nagy. Noha télen növényházban, tavasszal fólia alatt hajtatják, mégis sok fény kell normális fejlõdéséhez. Ha jóízû gyümölcsöt várunk, akkor fényt kell számára biztosítani, ezért árnyékba, vagy árnyéket adó növények közé ne ültessük. Hajtatásnál tenyészideje hosszabb a szabadföldén termesztettnél, és minõsége is gyengébb. Nagyon száraz, meleg nyarakon egyszer-kétszer meg kell öntözni, így nem csak a termés biztonságát növeljük, hanem tenyészidejét is kitolhatjuk egészen a nyár végéig. A sárgadinnye egy csodálatos gyümölcs, amely több mint 19 féle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek segítenek az immunrendszer erõsítésében, méregtelenítik a szervezetet, hidratálja és lúgosítja a testet. Gazdag A vitaminban és béta-karotinban.
Néhány hasznos információ:

Az a dinnye éretlen melynek héja  zöld  színû,  és kemény
Éretlen akkor is, ha a gyümölcs a kocsányról nehezen  szakítható  le (inkább a kocsány szakad). 
A félérett dinnye héja sárgászöld színû, húsa kemény, a termés a kocsányról csak erõsebb nyomásra szakítható  le.
Hamarosan érett, ha illata  gyengén  érezhetõ. Ilyenkor a termés 3-4 nap múlva lesz érett, távolabbi szállításra szedhetõ.
Érett az a dinnye, mely már a fajtára  jellemzõ  színû,  szakításra  a kocsány  és a gyümölcs ízesülésénél válik le. Illata jól érezhetõ.
A túlérett gyümölcs külleme az érettel azonos, illata jellegzetesen, egyes fajtáknál kellemetlenül  erõs.  A gyümölcs élvezeti értéke csökkent, húsa megpuhult, kásás.

Amit ma kóstoltunk az mind finom érett illatos és zamatos volt. Köszönet érte a gazdáknak.

Major Edit
Fotó Wein

Megosztás