30 éves a Tusványosi Szabadegyetem

2019-07-23 | Kultúra
Egyedülálló mûfajt teremtett az idén 30 éves Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos), amikor ötvözte a szabadegyetemi és a fesztiváljelleget (Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának elnöke)

Németh Zsolt kiemelte: nemcsak a tábor, a rendszerváltás is 30 éves idén. Tusványos “rendszerváltó intézmény”, és azért is sajátos, mert a közép-európai rendszerváltó intézményeket általában elsöpörte a történelem.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezetõ elnöke arról beszélt, hogy a szabadegyetem szervezõi az elmúlt 30 évben mindig megtalálták az “éppen forró” témákat és teret, fórumot biztosítottak a megvitatásukhoz.
Szerinte a szervezõk mindvégig fontosak tartották a magyar-magyar párbeszéd mellett a magyar-román párbeszédet, és nem rajtuk múlt, hogy ez az utóbbi években háttérbe szorult. Hozzátette: sosem mondtak le arról, hogy megteremtsék a párbeszéd lehetõségét.

Tárnok Mária, a rendezvény magyarországi fõszervezõje, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy  28 sátorban és négy külsõ helyszínen lesznek elõadások. Összesen több mint 400 programmal készülnek, a szervezésben pedig 270 ember vesz részt.

Az idei táborban külön hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre: tartós sörös-, boros-, pálinkáspoharakkal és különféle promóciós anyagokkal is készülnek – mondta.
A rendezvény nagyszínpadán fellép a Metropol, Magashegyi Underground, a Quimby, Nagy Feró és a Beatrice, a Magna Cum Laude, Szabó Balázs bandája és a Kiscsillag, az Anna and the Barbies és a Bagossy Brothers Company, a Jóvilágvan, az Intim Torna Illegál és Ákos.

(Forrás: tusvanyos.ro)

Megosztás