A cseh államfõ bírálja, hogy Moszkva veteránoknak akarja nyilvánítani az orosz megszállókat

2019-06-06 | Magazin
Milos Zeman cseh államfõ elítélte azt az orosz törvényjavaslatot, amely háborús veteránoknak nyilvánítaná azokat az orosz katonákat, akik 1968 augusztusában részt vettek Csehszlovákia megszállásában – közölte Jirí Ovcácek, a cseh elnök szóvivõje szerdán Prágában.

A szóvivõ szerint Zeman június 13-ra hivatalába kérette a prágai orosz nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen tõle a törvényjavaslatra. A cseh külügyminisztérium szerint egyebek között az áll benne, hogy a szovjet katonák államcsínyt hiúsítottak meg Csehszlovákiában, ami elfogadhatatlan. A cseh diplomácia már élesen bírálta az orosz kezdeményezést. Tomás Petrícek külügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy Csehszlovákia megszállása a Varsói Szerzõdés öt tagállama által ellentétes volt a nemzetközi joggal. A kérdést a cseh parlamenti alsóház is napirendre tûzte, s várható, hogy szintén elítéli az orosz kezdeményezést.

A Varsói Szerzõdés öt tagállamának – Szovjetunió, Bulgária, Lengyelország, Magyarország, NDK – hadseregei 1968. augusztus 20-án azért vonultak be a szövetséges Csehszlovákiába, hogy erõvel elfojtsák az Alexander Dubcek kommunista pártfõtitkár nevével fémjelzett reformmozgalmat, az úgynevezett prágai tavaszt.

Az elnök véleménye határozottan elítélõ” – jelentette ki Ovcácek arra a kérdésre, mi Milos Zeman véleménye az orosz törvényjavaslatról. Az orosz kezdeményezést már korábban bírálta Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, aki szerdán Moszkvában tárgyal. Pellegrini azt mondta, hogy a témát meg fogja vitatni orosz partnerével. Az 1968-as szovjet beavatkozást az 1993-ban aláírt cseh-orosz barátsági és együttmûködési szerzõdés is megszállásnak minõsítette.

Forrás: MTI; Fotó: MTI
w

Megosztás