A fekete retek és társai

2019-07-02 | Magazin
Hiába kerestem feketeretket a zöldségeseknél: Már nincs és még nincs - kaptam válaszul. Kiváncsi lettem, mikor érik ez a fekete, csípõs finomság és egy hasznos információra találtam. Teljesen egyetértek a véleménnyel, hogy a természetes körülmények között növekedett idénynövényeket kell elsõsorban fogyasztanunk. Hogy miért és melyiket melyik hónapban érhetjük el? Errõl szól az alábbi írás.

Az idénynövény fogyasztásának elõnyei:

  • az idénynövényeket nem kell távoli országokból, többezer kilométer távolságból importálni, megspórolva így a hosszú szállítás okozta környezetszennyezést,
  • az idényzöldségek és -növények vásárlásával a helyi termelõket támogatjuk,
  • az idényüket élõ zöldségeket és gyümölcsöket nem kell mesterséges szerekkel és mesterséges fénnyel érlelni, nem kell éretlenül leszedni, "mert majd úgyis megérik a hosszú út alatt",
  • a természetes körülmények között növekedett zöldségben és gyümölcsben több a tápanyag, vitamin.

Vegyük akkor a júliust. Melyek e hónapok növényei?

Alma, bab, brokkoli, burgonya, cékla, cseresznye, cukkini, dió, egres (piszke), eper, fejes káposzta, fejes saláta, görögdinnye, hagyma, jégcsapretek, kapor, karalábé, karfiol, kelkáposzta, körte, kukorica, málna, mandula, mangold, meggy, õszibarack, paprika, paradicsom, petrezselyem, póréhagyma, ribiszke, ringló, rukkola, sárgabarack, sárgadinnye, sárgarépa, sóska, spenót, szamóca, szeder, szilva, szõlõ, tök, uborka, újhagyma, zeller, zöldbab, zöldborsó.

Hát, aki ebbõl sem tud választani és finom ebédeket, vacsorákat fõzni, uzsonnát készíteni – az ember legyen a talpán.

Jó étvágyat és jó egészséget mindehhez!

SzK

Megosztás