Ab: elvehetik a gyereket az oltásellenes szülõktõl

2019-04-13 | Magazin
Döntést hozott az Alkotmánybíróság arról a beadványról, amit két oltásellenes szülõ indított. Az indítvány elõzménye, hogy a pár megtagadta a kötelezõ védõoltás beadatását a gyermekének. A megyei járási hivatal kötelezte õket a rendelõben való megjelenésre, és a gyámhivatal is eljárást indított. Ennek eredményeképp elrendelték a gyermek nevelõszülõknél történõ elhelyezését.

A szülõk felülvizsgálati kérelmét a Kúria is elutasította, ezután tettek alkotmányjogi panaszt, kérve az ítélet alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését.

Érvelésük szerint az oltatlanság nem veszélyezteti közvetlenül sem az életet, sem a gyermek fejlõdését. Pedig ez az érv mindent elsöpör Az Alkotmánybíróság nem találta megalapozottnak az indítványt. Mint honlapjukon írják, "Nem kérdõjelezhetõ meg, hogy a védõoltások az emberi szervezet fertõzõ betegségekkel szembeni ellenálló képességének fokozását és a fertõzõ megbetegedések elterjedésének megelõzését szolgálják." Ennek alapján döntöttek úgy, hogy az oltás megtagadása igenis veszélyezteti a gyermeket, márpedig ilyen esetekben indokolt a kiemelése a veszélyeztetettség mértékének megfelelõen. Ezért az ideiglenes hatályú elhelyezés, illetve a szülõk neveléshez való jogának korlátozása szükséges volt

Forrás: https://kuruc.info/r/2/197016/

w

Megosztás