Bayer Zsolt - A felelõsségrõl

2019-06-19 | Magazin
Tényleg ki tudta mondani. Ország-világ elõtt, gyûlölettõl eltorzult arcával, pengévé szorított szájjal mondta ki: a nemrég történt hajókatasztrófáért Orbán Viktor, Orbán Ráhel és Rogán Antal a felelõs. Így beszéltek hajdan, s így mondtak megfellebbezhetetlen ítéletet a jakobinusok és a bolsevikok is. Ilyen eltorzult arccal és még inkább eltorzult aggyal sziszegték, ki a felelõs, ki a bûnös, ki méltó megvetésre, halálra.

S hogy a szerencsétlen dél-koreai turisták, továbbá a magyar kapitány és a magyar matróz haláláért miért éppen õk hárman felelõsek? Hát azért, mert (állítólag) a svájci cég a magyar állammal közösen üzemelteti azokat a hajókat, amelyek közül egy most balesetet okozott. Az államot pedig nevesíteni kell, az államot Orbánnak, Rogánnak (a sor tetszés szerint folytatható) kell hívni.

Nézzük a dolgot, nem eltorzult aggyal.

Történt egy szörnyû baleset. Mai tudásunk szerint a szállodahajó kapitánya végzetes hibát (hibákat?) követett el. Nem jelezte elõzési szándékát, nem használta a rádiót. Nem tudjuk még pontosan, nem is tudhatjuk, még tart a vizsgálat, éppen csak elkezdõdött, most még csak az eltorzult agyúak mondanak megfellebbezhetetlen ítéleteket. Mindenesetre eddig ezek hírlenek. Csak az biztos, hogy szörnyû baleset történt, s hogy minden bizonnyal emberi mulasztás áll a háttérben.

Persze ahogy ilyenkor lenni szokott, mindjárt mi lettünk a tízmillió hajózási szakember országa. Az eltorzult arcú, eltorzult agyú is az lett. És ítélt. Ahogy beteg lelkébõl, beteg világából csak kitelt, úgy ítélt.

Azért legalább mi, normális emberek rögzítsük a tényt: hatvanöt éve volt ilyen hajóbaleset Magyarországon. Ilyen súlyos, ilyen tragikus. S legalább mi, normális emberek halljuk meg a hajózási szakember mondatát, aki ezt mondta a baleset után: a szabályokat nem szigorítani kell, hanem betartani. Bizony, ez mindenkor igaz.

Amúgy az eltorzult agyú és arcú logikáját követve a magyar állam útdíjat szed a kamionoktól, amely kamionok hetente okoznak balesetet. Vagyis az állam (Orbán) gazdagodik a kamionokból, tehát be kell tiltani a kamionokat. De a személygépkocsik naponta okoznak tragikus baleseteket, Magyarországon pedig személyautók garmadáját gyártják, gazdagítva ezzel az államot (Orbánt), úgyhogy azt is tiltsuk be. Mindent tiltsunk be. Ne maradjon semmi, csak az eltorzult agy meg az eltorzult arc.

Magyar Nemzet
w

Megosztás