Csókolózás világnapja

2019-07-08 | Magazin
Az egész világon július 6-án ünnepeljük a Csók Világnapját. Máig tisztázatlan, hogy ki kezdeményezte e jeles nap megünneplését, ahogy az is miért szeretünk csókolózni. Annyi azonban bizonyos, hogy az emberek szeretik, ha hosszan összeforr az ajkuk. Az ajkakban számtalan idegvégzõdés található, ezáltal nagyon érzékenyek az érintésre, valamint a hõmérsékletet érzékelõ receptorok miatt a hidegre és a melegre is. Ezek a receptorok felelnek azért a varázslatos érzésért, ami csók közben eluralkodik rajtunk.

Csókolózás közben ingerületátvivõ anyagok és boldogságért felelõs hormonok termelõdnek, mint például endorfin, szerotonin és adrenalin, ezáltal kerülünk mámoros állapotba.  Ezek a pozitív stressz hatások megemelik a pulzust és javul a szív teljesítménye is. Csókolózás közben az átlagos 20-ról 60-ra emelkedik a lélegzetvételek száma egy perc alatt. Ráadásul egy intenzív csókolózás közben 34 különbözõ arcizmot használunk, ez felér egy kimerítõ edzéssel, amely megakadályozza a bõr öregedését. A csókolózás jótékony mellékhatása, hogy két perc alatt 15 kalóriát égethetünk el.

A csókolózásnak egészséges hatása lehet

A csókolózásnak a védõoltáshoz hasonló hatásai lehetnek. Közel 4 000 db baktérium cserél gazdát egy-egy- alkalommal, így aktivizálva a szervezet védekezõ rendszerét és erõsítve az immunrendszert. Azoknak, akik sokat csókolóznak a fogaik is egészségesebbek maradhatnak, mert több nyál termelõdik, amely a zománcot erõsítõ kalciumot tartalmazza.

Jól csókolsz?

Kutatások alapján a férfiak és nõk 60%-a állítja, hogy az elsõ csóknak döntõ hatása van a megfelelõ partner kiválasztásában. Különösen igaz ez a nõkre, akiknél fontos szerepe van a “Nagy Õ” megtalálásában. Az elsõ csók sokszor meghatározza egy kapcsolat kezdetét vagy korai végét.

A leghíresebb csókok a világon:

Legaranyosabb: Gustav Klimt: Csók

A csók számos mûalkotás tárgya, mégis kevés annyira emlékezetes van köztük, mint Gustav Klimt: Csók címû festménye. A mûvész arany-korszakában festette, amikor különösen sok aranyfestéket és valódi aranyat használt mûvei elkészítéséhez. Klimt nemcsak a mûvészvilágot rengette meg híres festményével, hanem hihetetlen népszerûségre tett szert, amit jól mutat, hogy ma is számos használati tárgy (füzetek, táskák, esernyõk, stb.) hirdeti Klimt és a csók nagyszerûségét.

Legmesésebb: Csipkerózsika

A történetet a legtöbben a Grimm testvérek feldolgozásában ismerik pedig már 1697-ben lejegyezte Charles Perrault francia meseíró. A mese különféle változatai kisebb-nagyobb mértékben eltérnek ugyan, de abban mindegyik megegyezik, hogy az elátkozott hercegnõ életét a hõs herceg csókja menti meg, aki felébreszti 100 éves álmából. Azóta is nõk milliói várják a herceget fehér lovon és a világrengetõ csókját.

A legcuppanósabb: Tarkan: Kiss Kiss

Számos sláger szól a csókról, de a legemlékezetesebb ezek közül mégis Tarkan török énekes Simarik (Kiss kiss) címû dala, melyben a refrén nem más, mint két nagy cuppanás. 1999 nyarán minden rádióból ez szólt, ma viszont már csak hazájában népszerû Tarkan. Ez a csók nem tartott örökké.

A legszomorúbb: Oscar Wilde

A tragikus sorsú ír költõ és író Oscar Wilde sírja sokáig a párizsi Pere Lachaise temetõ egyik legkülönlegesebbje volt. Az 1990-es renoválást követõen terjedt el az a szokás, hogy a zarándokok jól látható csókot nyomtak a Jacob Epstein szobrász által készített síremlékre. A rúzsban található zsír- és vegyi anyagok azonban behatoltak a kõbe és bomlasztani kezdték, ezért Wilde családja és az ír kormány úgy határozott, hogy felújítják az emlékhelyet, s egyben egy üvegfallal el is választják a látogatóktól így 2011 óta már csak a képek emlékeztetnek az egykori csókkal borított sírkõre.

Legismertebb csók: Júdás csókja

A kereszténység leghíresebb csókja nem a szerelem, hanem az árulás jelképe. A bibliai leírás szerint Kajafás fõpap 30 ezüstöt fizetett Jézus tanítványnak, hogy egy csókkal árulja el mesterét. A történetet mindenki ismeri: Júdás elárulta Jézust, akit ezután elfogtak és keresztre feszítettek. Júdás megbánta tettét és öngyilkos lett. A mûvészetben számos mûben ábrázolják ezeket a jeleneteket, leghíresebb köztük a reneszánsz nagy alakjának, Giottonak Júdás csókja címû munkája.

Legjobban várt csók: Katalin és Vilmos hitvesi csókja

Hosszú évek óta a legjobban várt esemény volt Nagy-Britanniában, s a nõk körében valószínûleg egész Európában Vilmos herceg és Kate Middleton esküvõje. Az érdeklõdést jól mutatja, hogy világszerte körülbelül 2 milliárd tévénézõ követte az eseményeket és látta az elsõ hitvesi csókot. A Huffington Post szájról olvasó szakértõje szerint az elsõ hivatalos csók után Vilmos azt mondta: „Még egyet!”

csókot csókoltok el aznap! Ha van kedved csatlakozz Te is!

6 csók mítosz

Egy átlagos 70 éves élet idõtartama alatt az ember 110. 000 percet tölt csókolózással.

A csókolózás egy bonyolult fizikai folyamat, mely jelentõs izomkoordinációt igényel. Egy csók összesen 34 arcizmot és 112 tartóizmot vesz igénybe.

A férfiak 63, a nõk 97 százaléka csukott szemmel csókolózik.

A leghosszabb csók rekordját folyamatosan próbálják megdönteni. Az aktuális rekorder egy bangkoki pár, akik 46 óra 22 perc 9 másodpercen keresztül csókolóztak Thaiföldön a szerelmesek napja alkalmából rendezett csókmaratonon.

A Nature magazin egyik cikkében 2003-ban arról számolt be, hogy kétszer annyian fordítják jobbra a fejüket, mint balra.

A csókokkal foglalkozó tudomány a filematológia. A csókolózás feltehetõen tanult viselkedés, nem minden kultúrában van szokásban. Az eszkimó és maori kultúrákban például az orrokat dörzsölik össze helyette

Hát ennyi mindent gyûjtöttem össze ezen a jeles napon, melyben  a Life magazin ezzel a témával kapcsolatos cikke volt segítségemre.

Major Edit

 

Megosztás