Elképesztõ bravúr: Siklósi Gergely huszonegy évesen világbajnok Budapesten!

2019-07-20 | Magazin
Hihetetlen eredményt ért el a fiatal Siklósi Gergely: a mindössze huszonegy éves párbajtõrözõ világbajnok lett Budapesten, de úgy, hogy 13:10-rõl fordított a döntõben, amikor alig fél perc volt hátra. Siklósi egész nap elképesztõen vívott, a fõtáblán legyõzte a 2016-os olimpiai bajnokot és a 2019-es Ázsia-bajnokot is, majd az elõdöntõben az egy hónapja, Düsseldorfban Eb-ezüstöt nyert, amúgy 2016-os olimpiai ezüstérmes Andrea Santarelli sem tudta megállítani. Aztán az orosz Szergej Bida sem a fináléban.

Felejthetetlen nap lett ez a pénteki Siklósi Gergelynek és nekünk is. A mindössze huszonegy éves párbajtõrözõ hihetetlen formában vívott, és elképesztõen szoros, izgalmas meccseket nyert meg – ami persze a vívás és azon belül a párbajtõr sajátja. Siklósi úgy jutott be a legjobb tizenhat közé, hogy a Rióban olimpiai bajnok Park Szang Jungot gyõzte le, 10–9-re, a ráadásban esett tussal. Ugyanezt megismételte egy körrel késõbb, a japán Jamada Maszaru ellen. Bár Siklósi vezetett, ellenfele a végén egyenlített, de a ráadás megint a magyar versenyzõé volt: két együttes találat után egy bátor lerohanással a negyeddöntõbe jutott.

Siklósi a nyolc között is remekelt: ekkor a holland Bas Verwijlennel csapott össze, aki egy körrel korábban Rédli Andrást búcsúztatta szintén hosszabbításos mérkõzésen. Klasszisunk ezt a meccset már magabiztosan hozta, végül egészen simán, 15–8-ra nyert. Az elõdöntõben is rutinos, nehéz riválissal találkozott: az olasz Andrea Santarelli 2016-ban olimpiai ezüstérmes volt csapatban, de ezúttal esélye sem volt. Bár 4–1-re meg az olasz vezetett, innen Siklósi 13–4-re fordított, és végül simán, 15–9-re nyert. Jöhetett a döntõ.

A finálé volt a legelképesztõbb. A csapatban háromszoros Európa-bajnok Szergej Bida feladta a leckét, mivel Siklósi 5–3-as vezetése után sorozatban öt tust adott. A magyar 9–9-nél egyenlített, de 10–13-nál borzasztóan nehéz volt a helyzete, mivel bõ fél perc maradt csak hátra. Ezután történt az igazi csoda: Siklósi pár másodperc alatt háromszor is meglepte az oroszt, ráadásul a következõ találat is az övé volt. Ezután jött egy együttes tus, és ezzel világbajnok lett Siklósi Gergely. Zseniális vívás, fantasztikus teljesítmény, és mindez Magyarországon, Budapesten, a lelkes szurkolótábor elõtt.

PS
Fotó: MTI
w

Megosztás