Eper reggelire a Zippel Zappel Német Nemzetiségi Óvodában

2019-05-31 | Magazin
A Gazdakör május 31-én 21 kg eperrel ajándékozta meg az Óvoda kis lakóit, akik izgatottan várták stábunkat, szinte már az ajtóban azzal a boldog felkiáltással, hogy „ma valami meglepetés készül az Óvodánkban”

Május 31-én a reggeli órákban a Gazdakör elnökével Kisberk Balázzsal  a magyar eper népszerûsítése program keretében látogattunk el  Zippel Zappel óvodába, három láda összesen 21 kg.eperrel. Stábunkat finom forró gõzölgõ kávéval és süteménnyel kínálták a kedves óvónénik,Köszönet a szíves fogadtatásért.

Habár csak futólag pillantottam be az egyes helyiségekbe mégis már elsõ pillantásra meg kellett állapítanom, hogy egy nagyon szép igényes tartózkodási helye ez az ovisokak, akik négy csoportba osztva vesznek részt a napi foglalkozásokon, és töltik el itt napjaikat. Több korosztály van itt kicsiktõl az egészen nagy csoportosokig, akik már jövõre iskolába mennek.

A minden igényt kielégítõ konyhában a szorgos kezek megtisztították az epret, amit Lajosmizsérõl hoztak egyenesen a termelõtõl. Gondos kezek szedték, rakták, hajnalban a ládákba, hogy töretlenül jusson el a célhoz a kisgyerekekhez, akik az udvaron izgatottan várták a finom, zamatos gyümölcsöt. A siker nem maradt el, az eper mind egy szálig elfogyott.

Tegyünk emlitést a termelõkrõl, akik Lajosmizsén élnek és ott gazdálkodnak a homokos talajon.Összesen tíz fóliasátorban nevelik az epreket mintegy 4000 m2-en. Három fajtát nevelnek így a Cléry, Joly és Ázsia adja évrõl évre a termést. Júniusban a már meglévõ tövekrõl kacsokat szakítva azt gondosan elõkészítve dugványozzák tápkockákba a palántákat, 35-40 C fokban tartják öt hat napig a sátorban õket, majd ezek után következik a szellõztetés. Majd ezernyi görnyedéssel és hajlongással járó munkával palántázzák a tápkockában megerõsödött hajtásokat, mígnem tele lesz a tíz fóliasátor, ha jól számoltam összesen négy sorban szépen rakva egymás után. A ma felkinált eper errõl a lajosmizsei tanyáról származik, habár ez még fólia alatt nevelkedett eper, de hamarosan jön a szabadföldi is.

Az eperkinálás alatt évezhettük a gyerekzsivajt, a csillogó õszinte szempárok tekintetét, a boldogságot, amiért valami új és érdekes dolog történik  az óvodában, vagyis, ez a nap merõben más mint a tegnapi.

A Gazdakör még az idén ismét meglátogatja Budaörs óvodáit, hiszen az eper után még sok féle gyümölcsöt fognak népszerûsíteni a gyerekek nagy örömére.

 

Major Edit

Fotó: wein

 

 

 

Megosztás