Felért a K2 csúcsára a magyar hegymászó

2019-07-26 | Magazin
Suhajda Szilárd csütörtökön elérte a 8611 méteres K2-t; ezzel õ lett az elsõ magyar hegymászó, akinek sikerült feljutnia a Föld második legmagasabb hegycsúcsára.

Suhajda Szilárd pakisztáni idõ szerint nem sokkal dél után, oxigénpalack és teherhordók nélkül ért fel a K2 csúcsára, a Magyar K2 Expedíció keretében – közölte a csapat csütörtökön az MTI-vel.

Mint írják, a Magyar K2 Expedíció június elején indult, és Suhajda Szilárd Klein Dáviddal együtt három sikeres akklimatizációs kört követõen kezdte meg a csúcsmászást.

A múlt héten még kérdéses volt, hogy erre egyáltalán nyílik-e lehetõségük, mert a fent tartózkodó serpa hegymászók akkor rendkívül mély hóról számoltak be. A két magyar hegymászó azonban nem adta fel: egy csapatnyi hegymászótársukkal hétfõn indultak el elõször a 6700 méteres magasságban elhelyezett kettes táborba, majd egy másik éjszakát a 7300 méteren elhelyezkedõ hármas táborban aludtak.

Klein Dávidnak a csúcsmászás közben egészségi problémái adódtak: gyomorpanaszokkal, hányingerrel küszködött, ezért az expedíció sikerének érdekében szerdán úgy döntött, visszaereszkedik az alaptáborba.

Az elmúlt napokban az idõjárás sokat segített abban, hogy ezúttal esély legyen felérni a csúcsra: növekedett a napsütéses órák száma és az erõs szél is elõsegítette a hóhelyzet normalizálódását. Suhajda Szilárd a 7700 méteren kialakított négyes táborból a szerda esti órákban indult a csúcsra, majd 15 óra menetelést követõen érte el a 8611 méteres magasságot.

Jelenleg a hármas táborba tart visszafelé, majd a következõ két napban érheti el ismét az alaptábort, ahol Klein Dávid várja.

A két magyar hegymászó a napokban indul haza, és két héten belül már Magyarországon kezdenek készülni egy új megmérettetésre.

Magyar Nemzet
w

Megosztás