Ismerje fel a napszúrás és hõguta tüneteit

2019-07-01 | Magazin
A napszúrás akár halálhoz is vezethet, de a nagy hõségben a hõguta is veszélyeztet minket. Honnan ismerhetjük fel a tüneteket? Mire kell figyelnünk strandoláskor és a szabadban?  

A napszúrás a fedetlen fejet érõ közvetlen és erõs napsugárzástól alakul ki. A napszúrás elsõ jelei: a vörös, forró fej, hûvös bõr, fejfájás, nyugtalanság, szédülés, émelygés, valószínûleg hányás és eszméletvesztés.

Miért alakul ki a napszúrás és a hõguta?

Súlyos esetben a napszúrás halálhoz is vezethet. Különösen a gyermekek veszélyeztetettek. A hajuk még alig nyújt védelmet és a fejbõrük is vékony. Ha egy kisgyerek sokáig marad a napon, késõbb láza magasra szökhet, emellett feltûnõen sápadt lesz. A hõguta napszúrás nélkül is elõfordul, akkor lép fel, amikor hosszan tartó meleg behatás miatt a szervezet hõháztartása zavart szenved és hõfelesleg jelentkezik.

A hõgutát a vörös fejrõl, a forró, száraz bõrrõl, élettelen arckifejezésrõl, tántorgó járásról, megemelkedett pulzusról és igen magas testhõmérsékletrõl (az érték elérheti a 43-44 °C-ot is) ismerhetjük fel. Az érintett eszméletlen is lehet, kezelés nélkül, akár halálhoz is vezethet.

A napszúrás és hõguta kiváltó okai:

  • túl hosszú napon töltött idõ
  • túl meleg öltözet
  • jelentõs folyadékveszteség, mint pl. erõs izzadás és hasmenés során kevés folyadékfelvétel
  • forró környezetben végzett fizikai erõfeszítés
  • a levegõ szokatlanul magas páratartalma vagy kismértékû levegõcserélõdés
  • egyes gyógyszerek (allergiaellenes szerek) növelhetik a hõfelesleg miatti hõguta kialakulását.

Mit tehetek napszúrás és hõguta esetén?

Hûvös helyen feküdjön le megemelt felsõtesttel! Hideg vizes kendõvel végezzen borogatást (különösen a fejét hûtse) és biztosítsa a megfelelõ levegõcserélõdést. Az érintett igyon folyadékot, ha tud.

Mit tehet az orvos napszúrás és hõguta esetén?

Ebben az esetben elegendõ lehet a hûvös szobában való tartózkodás és sótartalmú víz ivása, a víz- és a sóveszteség kiegyenlítésére (1 teáskanál só 1 liter vízhez.)

Hõguta és napszúrás esetén hûtés alkalmazása, vizes kendõvel vagy rész illetve teljes testes hûtõfürdõ formájában. Ezenkívül a vérkeringést is újra stabilizálni kell különbözõ intézkedésekkel. Esetleg lélegeztetés és infúzió is szükséges lehet.

A napszúrás és hõguta megelõzése

Napsütésben hordjon fejfedõt! Ez különösen gyermekek számára fontos. Mondjon le a túl hosszú napozásról! Izzadás esetén mindig megfelelõ folyadék- és elektrolitpótlásról gondoskodjon (sokat igyon). Kánikulában ne hordjon vastag ruhát! Szokatlan fizikai megerõltetésrõl mondjon le! Ne ûzzön megerõltetõ sportot a déli órákban!

Egészségkalauz
w

Megosztás