Kerítésbontás a 130. születésnapját ünneplõ Budaörsi Vasútállomáson

2019-06-22 | Magazin
Levéllel kereste fel a MÁV Zrt. illetékeseit a Budaörsi Kertbarátok Dr. Luntz Ottokár köre azzal a kéréssel, hogy engedélyezzék annak a drótkerítésnek a lebontását, ami a kertbarátok által 10 éve kialakított és gondozott park részt elválasztja a mögötte lévõ zöld területtõl. Itt egy régi, terméskõ szökõkút maradvány is található a több, mint 100 éves hársfa, és a díjnyertes gesztenyefa árnyékában.

 A MÁV szakembereivel, a városunk fõkertészével, a Fõépítészi Iroda munkatársával helyszíni bejáráson ismertettük az elképzelésünket. Terveink szerint egy szép közpark alakulna így ki a városunk elõszobájának is tekinthetõ pályaudvaron.

A kertbarátok a természet, a növényvilág adta értékek védelme mellett sokat fáradoznak a város egyéb értékeinek a megmentése érdekében is. Amikor a napokban egy személyforgalom felmérést végeztünk, megállapítottuk, hogy – bár a városunk lakói közül sokan nem is voltak még a vasútállomáson, nem láthatták az ott lévõ 130 éves terméskõ kutat, a Magyarikum szobrot és a vonatdobálás gyermek áldozata emlékére állított kopjafát, – az ott töltött 4 óra alatt csaknem 400 utas vette igénybe a MÁV szolgáltatásait. Ez a szám a hajnali órákban még magasabb. Tehát a pályaudvarra való odafigyelés indokolt, hiszen egyre többen élnek a 4 Metróhoz, vagy a Gyõr felé jutás MÁV által nyújtott lehetõségével.

Még egy dologra felfigyeltünk. Addig, amíg az autóbusz pályaudvarra épp most költünk el csaknem fél milliárd forintot, a vasútállomásunk igen elhanyagolt. A kamaraerdei utasok, a környezõ ipartelepek dolgozói szabálytalanul, de szükségbõl tíz forgalmas sínpáron átgázolva jutnak el a vonatokhoz. Rémülten állapítottuk meg, hogy csak az alatt a négy, kevésbé forgalmas óra alatt, amíg a felmérést végeztük, 31 ember kockáztatta az életét az utazás miatt.

Július 15-én hétfõn 17 órakor rendhagyó születésnapot tartanánk az akkor 130 éves állomásépület mellett. Tisztelete jeléül, aki tud, hozzon gyökeres egynyári virágot, amit elültetünk, és a vendéglátáshoz egy kis hozzájárulást. Jó lehetõség lesz ez reményünk szerint egy közösségformáló együttlétre, a városi közös gondok megbeszélésére, a városunkért való együttgondolkodásra.

Szeretettel várunk mindenkit!

KERTBARÁTOK
fotó: wein

Megosztás