Kézilabda: Európa-bajnok a nõi juniorválogatott

2019-07-22 | Magazin
A magyar válogatott 27-20-ra legyõzte Hollandiát vasárnap a Gyõrben rendezett nõi junior kézilabda Európa-bajnokság döntõjében. Itthon tartotta az aranyérmet a magyar csapat

Telt ház és kiváló hangulat fogadta a csapatokat az Audi Arénában, a magyarok Herczeg Lili bravúros védéseire alapozva jól kezdtek, így a meccs negyedénél három góllal vezettek (7-4). A házigazdák a folytatásban is remekül védekeztek, volt egy kilencperces idõszak, amikor egyetlen gólt sem kaptak, aminek köszönhetõen a szünetben már 14-7 volt az állás.

A hollandok a második félidõ elején sem tudtak felzárkózni, a magyarok lendületben maradtak, és minden játékelemben jobbnak bizonyultak.

A mezõny legjobbjának a kapus Herczeg Lilit választották.

Golovin Vlagyimir szövetségi edzõ csapata a csoportkörben Ausztriát, Montenegrót és Spanyolországot, a középdöntõben Norvégiát és Romániát, az elõdöntõben pedig Oroszországot gyõzte le, vagyis a tavalyi debreceni U20-as világbajnokságot követõen ezúttal is százszázalékos teljesítménnyel lett aranyérmes, pedig az egyaránt húzóembernek számító Varga Emõke és Afentáler Sára térdsérülés miatt nem szerepelhetett a tornán.

Az U19-es Európa-bajnokságok 1993 óta íródó történetében eddig az ezüstérem a legjobb magyar eredmény, amelyet háromszor ért el a magyar válogatott. A magyarok a csoportkörbõl való továbbjutással biztosították részvételüket a jövõ évi romániai U20-as vb-n.

„Nagyon örülök, hogy ezzel a korosztállyal is sikerült megtalálnunk a közös nyelvet, és köszönöm a közönségnek a segítséget, mert belehajtottak minket a gyõzelembe” – mondta a lefújás után Golovin Vlagyimir.

Mint kifejtette, a torna elõtt hat hétig dolgozott együtt a keret, ezért nagyon jó volt a játékosok erõnléte, ami a fináléban is látszott, hiszen a hollandok nagyon elfáradtak, a magyarok viszont a sok csere miatt nem.

„Igazából engem nem is érdekel az eredmény. Én az olyan gyerekeket szeretem, akik küzdenek, csinálják a dolgukat. Mindenki hibázik, de azzal nem szabad foglalkozni, mert ezekbõl az emberekbõl lesznek a gyõztes típusok” – szögezte le a vezetõedzõ, aki hangsúlyozta, reményei szerint Kim Rasmussen szövetségi kapitány az aranyérmes fiatalok közül is válogat majd.

MTI/ fotó:Krizsán Csaba
w

Megosztás