Kigördült az elsõ KISS emeletes motorvonat

2019-07-17 | Magazin
Az emeletes motorvonatokat korszerû utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált utastérrel, WIFI-vel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerû kamerarendszerrel szerelik fel. A jármûveken három hagyományos és egy mozgássérült WC lesz, a multifunkciós terek pedig négy kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására alkalmasak.

A MÁV-Start és Stadler közös közleménye szerint az új jármûvek jelentõs magyarországi hozzáadott értékkel készülnek. Az elsõ 11 KISS jelentõs részének összeszerelése Dunakeszin történik. Nyolc szerelvény motorkocsijának és betétkocsijának összekapcsolása, illetve az összes jármû üzembe helyezése is itt történik. Az emeletes szerelvények 132 darab forgóváza szintén Magyarországon készül a Stadler szolnoki forgóváz-revíziós központjában.

Három szerelvény, illetve a jármûvek kocsiszekrényei és a motorkocsik a Stadler emeletes vonatok gyártásáért felelõs svájci kompetenciaközpontjának irányítása alá tartozó fehéroroszországi üzemben, Minszkben készülnek.

A MÁV-Start közbeszerzési eljárás keretében kötött keretszerzõdést a Stadler Bussnang AG vasúti jármûjavítóval 2017 áprilisában 40 darab KISS motorvonat szállítására. A MÁV-Start az elsõ ütemben 2018-ban elõször 11 darabot, majd 2018 végén további 8 darabot hívott le, a fennmaradó 21 lehívásának elõkészítése folyamatban van.

Az elsõ körben lehívott 11 darab KISS motorvonat 2020 februárjától állhat forgalomba a váci és a ceglédi elõvárosi vasútvonalon, majd további 8 emeletes motorvonat érkezik 2021 elején.

A Dunakeszi Jármûjavítóban két darab KISS emeletes motorvonat készült el eddig, amelyek a napokban indulnak típustesztre, az egyik Németországba, a másik Csehországba. A tesztfutások teljesítése a típusengedély megszerzésének feltétele, amely az összes ilyen típusú jármûre érvényes lesz Magyarországon.

A szerzõdés szerint az elsõ körben lehívott 11 darab KISS emeletes motorvonatnak 2020 februárjában kell forgalomba állnia, amelyhez jármûvenként üzembehelyezési engedély szükséges.

HIRADO.HU
w

Megosztás