Legyenek kertek!

2019-07-01 | Magazin
A budaörsi kertbarátok meghívót kaptak a Magyarország legszebb konyhakertjei program szakmai napjára, a nagytétényi Herman Ottó Intézetbe.

Ott az ötletgazda, Kovács Szilvia köszöntötte az ország minden részébõl érkezõket, a szokásos módon:- Drága Kerteseim!

Kaszás Veronika, az Agrárminisztérium osztályvezetõje megnyitóját egy kínai idézettel kezdte.“Aki egy órára boldog szeretne lenni, az lakomázzon be finom ételekbõl, aki egynapi boldogságban akar részesülni, az házasodjon meg, de aki egy egész életre szóló boldogságot szeretne, az építsen kertet.”  A számok tükrében látható a siker. – mondta. – Azonkívûl a kertészkedés generációkat köt össze, ami nagyon fontos.

A sokatmondó számokat Kovács Szilvia sorolta:  7 országból, 671 településrõl, 56. 574 fõ jelentkezett. 19 ezer új kertet létesítettek. Az idén több óvoda adott be pályázatot, sõt szociális intézmények, mint a Máltai Szeretetszolgálat, ahol hajléktalanokkal foglalkoznak, és egy büntetés végrehajtó intézet is, ott a fogvatartottakkal mûvelnek kertet.

A 2019-es év kiemelt témái között szerepel a madárbarát-, a több generációs kert. Cél a termõföld védelme, az esõvíz gyûjtése a locsoláshoz. A régi tájfajtákat meg kell õrizni a Magyarországi Génbank számára, legyen gyümölcsfa, vagy zöldségféle, mert az valóságos kincs. 

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire értékes és egészséges a saját termésû zöldség, gyümölcs.  A mozgalom elkötelezett célja a minél több termõterület megmunkálása.

A budaörsi õszibarack fajták szaporításában a helyi kertbarátok eddig is kiemelkedõ munkát végeztek és tovább folytatják.

A továbbiakban az angliai Plymouthban élõ magyar hölgy tájékoztatott az ottani kertmozgalomról. 5 éve alakítottak ki közösségi kerteket. Érdekes körülmény, hogy Angliában minden földdarab a királynõ tulajdona, a lakosok 99 évre tõle bérelhetik.  Az éghajlatra jellemzõ a sok csapadék, a kevés napsütés, a nagy páratartalom. Bár a tél nem fagyos, a veteményezést mégis csak májusban tudják elkezdeni, mert a talaj hideg.  Vegyszereket nem használnak, nem is lehet kapni.

A rendezvény baráti beszélgetéssel, büféebéddel folytatódott.

Hamarosan beszámolunk a budaörsi pályázókról is.

s.k.

Megosztás