Máris van olyan devizahiteles, aki jogerõsen pert nyert a Kúria friss döntése alapján

2019-06-24 | Magazin
Jogerõsen érvénytelenné nyilvánított egy devizahitel-szerzõdést hétfõn a Fõvárosi Ítélõtábla, mert a pénzintézet nem adott megfelelõ tájékoztatást az adósnak arról, hogy az árfolyamváltozás jelentõsen növelheti a tartozását és a törlesztõrészletek összegét – értesült a 24.hu.

 Az ítélet a devizahitelesek számára azért kulcsfontosságú, mert az adós éppen a legnagyobb terhet jelentõ árfolyamváltozás okozta költségektõl vagy azok legnagyobb részétõl szabadul meg. Meghatározó körülmény, hogy az euróalapú jelzáloghitel-szerzõdésrõl a Fõvárosi Ítélõtábla a Kúria devizahiteles pereket vizsgáló Konzultációs Testülete által április 10-én és június 20-án tett ajánlások alapján hozott ítéletet.

 A bíróság ezek alapján elõbb érvénytelenné nyilvánította a szerzõdést, ugyanis a kölcsönt nyújtó pénzintézet nem adott megfelelõ tájékoztatást, mert a szerzõdésbõl az adós számára nem derült ki, hogy az árfolyamváltozás lehetõsége valós, az a hitel futamideje alatt is bekövetkezhet. A bíróság ezután a június 20-i kúriai ajánlás alapján pedig arról is határozott, hogy mi legyen az eljárás további menete. Az adós képviseletét ellátó Bihari Krisztina ügyvéd elmondta, hogy az eljárás a Budapest Környéki Törvényszéken folytatódik, ezt a bíróságot utasította az ítélõtábla arra, hogy ügyfele érdekeit szem elõtt tartva határozza meg a felek közötti elszámolás menetét. Mint mondta, ez alapján a pénzintézetnek a Kúria által elõírt kétféle módon is ki kell számolnia az adós fennmaradó tartozását – ha ez alapján egyáltalán van még tartozása az ügyfelének – tette hozzá. Az ítélet rámutat, hogy a két megoldás közül a kedvezõbbet kell az adósok számára biztosítani. A Kúria a múlt héten az elszámolás tekintetében két lehetõséget vázolt fel:

 Az egyik megoldás szerint az adós teljes mértékben mentesül az árfolyamkockázat alól, aminek következménye a devizában való nyilvántartás megszûnése. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a kölcsön összegét a ténylegesen az adós rendelkezésére bocsátott forintösszegben kell meghatározni, kamatként pedig a forintra vonatkozó pénzpiaci kamat szerzõdéskötéskori értékének kamatfelárral növelt mértékét kell figyelembe venni.

A másik lehetséges mód, hogy a szerzõdést a bíróság úgy nyilvánítja érvényessé, hogy a deviza/forint átváltási árfolyamot maximálja. Az adóst ez esetben az árfolyamváltozás 20 százaléka terheli az Európai Unió irányelve alapján, 80 százalékot pedig a bank kénytelen viselni.

Forrás:kuruc.info
w

Megosztás