Megkezdték a Hableány kiemelését

2019-06-11 | Magazin
Megkezdték a május 29-ei dunai balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelését a fõvárosi Margit híd közelében kedden reggel.

Az elõzetes tájékoztatás szerint hat órán át is eltarthat a mentés.

 A hajó egyik része már megjelent a felszínen. Az elõzetes információk szerint amikor a kapitányi híd elõbukkan, megállnak az emeléssel, és egy tûzoltóbúvár felderíti azt a területet, ahol a kapitány tartózkodott a baleset pillanatában. Ha holttestet fedez fel, az az elsõdleges, hogy felhozzák. Ezután a mosdót és a gépház felé vezetõ lépcsõt vizsgálja át, majd újabb emelés történik, azután szivattyúzás.

 Négy holttestet hoztak ki a búvárok a Hableány roncsából kedd 8 óra 20 percig – jelentette a helyszínrõl az MTI tudósítója.

A búvárok még négy embert keresnek a Hableány utasai közül.

Újabb hevedert kell bekötni a dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableányra, mert sérülést találtak a hajó jobb oldalán – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd délelõtti mûsorában.

Az M1-en azt mondták: a kiemelést megnehezítette, hogy a Hableány besodródott az uszály alá.

Götz Sándor hajómérnök elmondta: a hajón látható sérülés nem akadályozza a kiemelés folytatását.

Az M1-en az is elhangzott, hogy a megtalált holttestek között van az egyetlen gyermekáldozat is. A mentés helyszínén van Pintér Sándor belügyminiszter is.

A tervek szerint négy fázisban történik meg a hajó kiemelése, amely várhatóan az egész délelõttöt igénybe veszi majd.

Elõször a kapitányi hídig emelik meg a hajót, majd a teremszintig, utána a vízvonalig, majd végül az egész jármûvet a felszínre hozzák, és az elõre odavitt uszályra helyezik.

mti
w

Megosztás