Milák Kristóf bõdületes világcsúccsal aranyérmes a vb-n

2019-07-24 | Magazin
Milák Kristóf 1:50.73 perces világcsúccsal aranyérmet nyert 200 méter pillangón a dél-koreai Kvangdzsuban zajló vizes világbajnokságon.

Milák Kristóf tönkreverte a mezõnyt Dél-Koreában.A 19 éves magyar versenyzõ 1:50.73 perces idõvel csapott célba, ezzel Michael Phelps 2009-es, 1:51.51-es rekordját adta át a múltnak. A szám másik magyar résztvevõje, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás 1:57.10-zel a nyolcadik helyen végzett.

A Honvéd tinédzsere már a keddi elõdöntõben erõdemonstrációt tartott, egyedüliként úszott 1:53 perc alatt, 1:52.96-os ideje két éve Budapesten és a 2016-os riói olimpián is aranyérmet jelentett volna. A szerdai döntõben, ahogy azt megjósolta, a szám 2012-es olimpiai bajnoka, a Duna Arénában rendezett vb-n aranyérmes dél-afrikai Chad Le Clos kezdett a legerõsebben, de Milák tartotta vele a lépést.

Ahogyan az elõdöntõben, Milák 150 méternél lépett el a többiektõl és már az is jól látszódott harminc méterrel a cél elõtt, hogy az amerikai legenda világcsúcsa sem lesz igazi ellenfele, elképesztõ idõvel diadalmaskodott.  

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon gratulált Miláknak a gyõzelemhez:

"Egyáltalán nem terveztem, hogy világcsúcs lesz. Chad Le Clos nagyon erõsen kezdett, én nem éreztem magam olyan görcsösnek, mint a középdöntõben. Nem görcsöltem rá semmire, az idõre sem, egyszerûen meg akartam nyerni, most már van aranyérmem is! Nem merem azt mondani, hogy tökéletes úszás volt, a fal nem jött ki jól. Az úszási sebesség jó volt, akárcsak a tempószám és a ritmus" – nyilatkozott Milák, aki 1:50.73-as idejével közel nyolc tizedet (!) vert a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps 2009-es világrekordjára (1:51.51). "Nagyon jó érzés, azt gondolom, jobban esik, mintha bárki másét döntöttem volna meg." – fogalmazott Milák.

MTI- Fotó: MTI/Kovács Tamás
w

Megosztás