Nálunk nyaral az unoka

2019-06-20 | Magazin
Tikkasztó a meleg, dühöng a nyár, csak strandon, vagy vízközelben lehet kibírni. A szülõk dolgoznak, az unoka a nagyszülõknél nyaral. Mindennapos életkép… amelyben nagyon sok érzelem és lehetõség rejtõzik. Amióta a világ a világ a szeretet egyik legvarázslatosabb formája az, amelyik nagyszülõk és imádott unokáik között sugárzik.
Mit tegyél, és mit ne tegyél, hogy jó nagymama, vagy nagypapa lehess?

Ne szólj bele mindenbe. Vedd tudomásul, hogy a gyerekeid gyerekei gyakran más nevelési szempontokat követnek, és mások a fontos dolgok, a prioritások a számukra. Ezek a generációs különbségek természetesek, és a nagyszülõk okoskodása terhes lehet a számukra. Ha valamit mindenképp szeretnél nekik elmondani, akkor azt tedd konstruktívan, és ahelyett, hogy bárkit is hibáztatnál, az unoka szemszögébõl világítsd meg a dolgokat.

Természetes, hogy a nagymama és nagypapa kényezteti az unokát, sokkal jobban, mint a szülõk. Ennek ellenére ne szállj szembe teljesen a gyereked, vagy menyed és vejed nevelési elveivel, mert azzal az unokádat is összezavarod. Ha pl. õk sosem adnak a gyereknek cukrot, vagy nem engedik neki, hogy tévét nézzen, akkor nem érdemes ezekkel szembe menni. Ha mégis ez a terved, akkor beszéld meg a gyerekeddel, hogy milyen módon tudnátok arany középutat találni. Ez sokkal jobban fog esni neki, mintha szimplán csak marhaságnak, vagy túlzásnak kiáltod ki azokat a dolgokat, amik számára fontosak, és ellentétesen cselekszel.

Az unokád szeretetét nem kell megvásárolnod! Rendben van, hogy plusz zsebpénzt kap tõled, vagy ajándékokat, de nem érdemes ezeket túlzásba vinni. Lehet, hogy emiatt többet látogat, de nem fog jobban szeretni. Ha valóban a szívét szeretnéd megcélozni, akkor inkább tölts vele minõségi idõt, és alakíts ki vele olyan szokásokat, amikkel hozzád kötöd, ami "csak a Tiétek".

Ne szidd a szüleit! Akkor sem, ha a gyerekedrõl van szó, és akkor sem, ha a vejedrõl. A gyereket ez összezavarhatja, és tudat alatt ellenérzéseket, vagy riadalmat kelthet benne. Persze szüksége lehet megértésre, ha gondok vannak otthon, vagy nehézségei támadnak a szülõkkel, de ahelyett, hogy a gyerek orrára kötnéd, hogy a szülei milyen rossz úton járnak, és Te mennyire másképp gondolkodsz, inkább próbálj békés környezetet teremteni. Segíts az unokádnak mind a két oldalt megérteni és megvilágítani. Ettõl még biztos támaszt nyújthatsz a számára, akire bármikor számíthat.

Az idõsebb feltétlenül bölcsebb? Érthetõ, ha azt gondolod, hogy hallgatniuk kellene rád a gyerekeidnek, ami az unoka kérdését illeti, hiszen te már a gyermekedet is sikeresen felnevelted. Nos, ez is igaz, de vedd figyelembe, hogy azóta már sok víz lefolyt a Dunán, és az álláspontok változtak. Nem csupán azért, mert "a mai fiatalok túl lazák és modernek", stb. Azóta rengeteg új nevelési irányzat, kutatás, módszertan látott napvilágot. Az a jó, ha oda-vissza tájékozódtok egymástól, és senki sem akar okosabb lenni, inkább az unoka érdekében ötvözitek a tudásotokat és a szemléletmódokat.

A nyári szünidõ egy lehetõség a nagyszülõknek, hogy az unokákkal együtt töltött idõ mindkettõjük számára egy életre szóló szép és maradandó élmény maradjon. Jó nagyszülõ voltál, ha az a kép marad meg bennük, hogy a nagyiéknak… ezüstbõl van a hajuk és aranyból a szívük!

w

 

Megosztás