Népességrobbanás elõtt áll Nigéria és Etiópia, India 2025-re megelõzi Kínát

2019-07-10 | Magazin
"Világnépszámlálásba" fogott az amerikai népesség-nyilvántartó iroda, amely szerint 2050-re India lesz a legnépesebb állam, már 2025-ben lehagyva Kínát. A Time magazin cikke szerint Kína mögött az Egyesült Államok marad jelenlegi, azaz harmadik helyén, a 2010-es 308 millióról 423 milliósra dagadó lakossággal.

A csökkenõ születési ráta a világ gazdaságilag és politikailag legbefolyásosabb országaihoz tartozó Japán és Oroszország esetében azt jelenti, hogy a két nagyhatalom jelenlegi kilencedik, illetve 10. helyérõl a 16. és a 17. helyre csúszik vissza. A legnagyobb változás, amit látunk, a születési ráta csökkenése olyan országokban, mint Kína – fogalmazott Loraine West, az amerikai iroda nemzetközi adatbázisával foglalkozó szakembere.

Amellett, hogy a kínai népességrobbanás végre lelassul, Nyugat-Európában – legalábbis a régió néhány országában, így Olaszországban és Spanyolországban – növekedni kezd a régóta hanyatló születésszám. Az olasz statisztikai hivatal ugyanakkor rámutatott, a lakosság növekedése nagyrészt a bevándorlóknak köszönhetõ.

Jelentõs népességnövekedésre számíthat Nigéria és Etiópia. Elõbbi jelenleg 166 milliós lakosú, de 2050-re 402 milliósra hízhat. Etiópia népessége 91 millióról 278 milliósra duzzadhat, ezzel bekerül a bolygó tíz legnépesebb országai közé. Az ENSZ szerint bár csak a föld lakosságának 18 százaléka él úgynevezett magas termékenységi rátájú országokban, azaz olyan helyeken, ahol a nõknek több mint 1,5 lánygyerekük van az átlag szerint, a legtöbb ilyen ország Afrikában van.

Szakemberek ezért arra számítanak, hogy a kontinens jelentõs népességnövekedésre számíthat az elkövetkezõ évtizedekben, ez azonban gondot okozhat az ellátásban Bár az Egyesült Államok a számokat tekintve kiegyensúlyozott évtizedekre számíthat 2050-ig, az ország képe nagy változásokon mehet keresztül. A hivatal épp a múlt héten közölte, hogy a két év alatti amerikai gyerekek több mint fele etnikai kisebbségekhez tartozik.

A legkedvezõtlenebb változásokra az orosz társadalom számíthat. Oroszország 1992 óta küzd demográfiai nehézségekkel, az amerikai népesség-nyilvántartási hivatal a lakosság további fogyatkozására számít, a jelenlegi 139 millióról az évszázad közepére 109 millióra apadhat a világ egyik legnagyobb területû országának lélekszáma. Ez 21 százalékos csökkenés, nagyobb, mint amit a II. világháborúban el kellett szenvednie. Sok országhoz hasonlóan alacsony a születési ráta, de az országot az alacsony várható élettartam is sújtja. A férfiaknak mindössze 62 évet jósol jelenleg az Egészségügyi Világszervezet. Japánban ezzel szemben 80 éves korra számíthatnak a férfiak, 86 évesre a nõk. A hivatal becslései szerint 2050-re 9,4 milliárd ember lesz a földön.

(MTI nyomán Kuruc Info)
w

Megosztás