Összeütközött két hajó a Dunán, többen meghaltak

2019-05-30 | Magazin
Összeütközött két hajó a Dunán Budapesten, a Parlamentnél szerda este. Az egyik elsüllyedt, ezen 35-en tartózkodtak. Többen a vízbe estek, 14 embert emeltek ki eddig a vízbõl. Hét embert kórházba szállítottak, hét ember életét nem sikerült megmenteni. A Duna teljes magyarországi szakaszán zajlik a mentés.

Egy nagyméretû luxushajóval ütközhetett az a turistahajó, amely elsüllyedt szerda este a Dunán a Parlamentnél – jelentette az M1 tudósítója. A nagyméretû hajó elsodorta, maga alá gyûrte a Hableány elnevezésû turistahajót, amely gyorsan elsüllyedt.

A balesetnek hét halálos áldozata van – jelentette be Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat szóvivõje nem sokkal éjfél után a helyszínen. Hozzátette: hét embert könnyû sérülésekkel vittek kórházba.

Gál Kristóf, az Országos Rendõr-fõkapitányság szóvivõje azt mondta: negyed tízkor érkezett a bejelentés, hogy egy turistahajó felborult a Dunán. A fedélzeten – a korábbi hírekkel ellentétben – 33 dél-koreai turista és két fõs magyar személyzet tartózkodott.

Csató Gábor, az Országos Mentõszolgálat fõigazgatója azt mondta: a mentõszolgálat 17 mentõegységgel van kint a helyszínen. Már nem csak Pest, hanem Fejér megyébõl is bekapcsolódtak a mentésbe.

Kolozsi Péter, a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivõje azt mondta: 96 hivatásos tûzoltóval, tûzoltóautókkal, speciális mûszerekkel is keresik a túlélõket. Azt mondta, a keresés elhúzódó folyamat lesz.

Három nagy kórház fogadja a sérülteket – nyilatkozta a helyszínen Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár az MTI-nek. Azt mondta: hét sérültrõl tud, könnyebb sérüléseket szenvedtek, kórházba vitték õket. Horváth Ildikó a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki a baleset a halálos áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal köszönetét fejezte ki a mentésben részt vevõknek.

Megtalálták a hajóroncsot

Az M1 munkatársa a helyszínrõl azt mondta, a mentést kiterjesztették a Duna teljes, Budapest alatti magyarországi szakaszára. Elmondta azt is, hogy a helyszínen van Pintér Sándor belügyminiszter.

Hajnali egy óra után megtalálták az elsüllyedt hajó roncsát – értesült az M1. A tudósító azt mondta: a roncs a Margit híd pillérétõl három méterre van a Duna mélyén. Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni.

A mentést egyébként nehezíti, hogy erõsen fúj a szél és nem szûnik a csapadék, nagy a sodrás is, amely a hajót is elsodorta.  A vízi rendészet, mentõhajó és tûzoltóhajó is segíti a mentést.

Fõleg távol-keleti turisták voltak a hajón

Az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. megbízásából Tóth Mihály szóvivõ az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: 22 óra elõtt a Panorama Deck Kft. Hableány elnevezésû sétahajója eddig ismeretlen okok miatt felborult és elsüllyedt a Duna budapesti szakaszán az Országháznál.

A Panorama Deck Kft. “minden erõforrást mozgósít az emberéletek védelmében”. A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttmûködik – tették hozzá.

Tóth Mihály késõbb az M1-nek azt mondta: rutinszerû hajós városnézés közben történt a baleset, melynek következtében elsüllyedt a Hableány. Azt mondta: semmit sem tudnak a körülményekrõl, hogy mi történt és hogyan történt. Ezt a hatóságok vizsgálják. Tóth Mihály közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, mûszaki hibáról nem tudnak.

A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerõs motorral felszerelt jármûve volt a Panoráma Deck flottájának 2003-óta.

mti
w

Megosztás