Sikeresen kiemelték és egy uszályra tették a Hableányt

2019-06-11 | Magazin
Kiemelték és egy uszályra helyezték a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót kedden Budapesten, a Margit hídnál.

Kiemelték a Hableány turistahajtót a Clark Ádám úszódaruval

A Hableányt kedden kora reggel kezdték kiemelni a Duna mélyérõl, közben többször megálltak. A mentést négy szakaszban hajtották végre: elõször a kapitányi hídig, majd a fedélzetig, utána pedig a vízvonalig emelték ki a hajót a Clark Ádám úszódaru segítségével, utolsó lépésként pedig elhelyezték az uszály fedélzetén. 

Minden állomáson vizet szivattyúztak a hajótestbõl, illetve búvárok hatoltak be a jármû belsejébe, ez alkalmakkor akadálymentessé tették a hajótestet a holttestek megtalálása érdekében. 

A mentés során négy holttestet emeltek ki a hajóból, így négyre csökkent az eltûntként kezeltek száma. 

A helyszínen a szakemberek úgy vélekedtek, lehetnek még holttestek a hajótestben, ugyanis különösen a tati teremben rengeteg hordalék halmozódott fel. 

A hajót a csepeli kikötõbe szállítják, ott pedig a Budapesti Rendõr-fõkapitányság hajózási, nautikai és mûszaki szakértõ bevonásával, az ügyészség képviselõjének jelenlétében szemlének veti alá a jármûvet – mondta az MTI-nek Gál Kristóf, az Országos Rendõr-fõkapitányság szóvivõje. 

mti
w

Megosztás