Szélsõségesen magyarellenes román tudósnak hálálkodott az MTA elnöke

2019-06-18 | Magazin
Június 14-én az erdélyi Kolozsváron járt Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a vállaltan magyarellenes Ioan-Aurel Pop, a Román Tudományos Akadémia elnöke és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektoránál. Popot még a saját kollégái is kritizálják a XIX. századi stílusú nacionalizmusa, a sovinizmusa, illetve a szélsõségesen magyarellenes nézetei miatt, de Lovász ezeket nem tette meg, helyette hálálkodott neki. 

Az sem zavarta az MTA elnökét, hogy Pop a hírhedt kommunista titkosszolgálat, a Securitate besúgója volt. Nyilván azt sem tette szóvá, hogy a román akadémiai elnök szerint ki kell utasítani Romániából azokat a magyarokat, akik nem ünneplik Erdély és Románia úgymond egyesülését. Lovász kebelbarátja a deportálást egyébként Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével kezdené.

Lovász László és Ion-Aurel Pop a találkozóról kiadott közlemény szerint a két intézmény közötti együttmûködésrõl és az eddigi megállapodások „pozitív aspektusairól" beszélgetett – írja a Demokrata és a Transindex.

Természetesena két tudós szót sem ejtett a történettudomány tényeinek meghamisításán alapuló úzvölgyi román térfoglalásról a magyar katonai temetõben,és nem került terítékre a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem nevének titokban történt románosítása sem (ahogy az Origo is beszámolt róla, az intézmény múlt hét óta Emil Palade román származású amerikai sejtbiológus nevét viseli.)

Origó
w

Megosztás