Születésnapot ünnepeltek a kertbarátok

2019-06-08 | Magazin
Lelkes kertbarátok érkeztek a Széchenyi utcába, Nagy Sándorné Ági otthonába, hogy együtt ünnepeljék a Kiskert- és Háziállat Bemutató megnyitásának 12. évét. 

A látogatók a baromfiudvar megtekintésén kívül Ági mintakertjét is megszemlélték, és nem gyõzték dicsérni a pompás konyhakert ötletgazdagságát.

Mi a célod a Kiskert- és Háziállat Bemutatóval?–kérdeztem Ágit.

 Annak az elképzelésemnek az állomásaként alakítottuk ki a kertbarátokkal közösen ezt a bemutatót, miszerint a Nap-hegy vízmosásában, a horhosban egy kiránduló tanösvényt szerettünk volna megvalósítani. Ennek az egyik látványossága lett volna ez a helyszín. Sajnos ez a tervünk annak ellenére, hogy sok pályázaton elismerték és díjazták, a mai napig nem valósult meg. Így most is kihasználatlanul, illegális szemétgyûjtõként mûködik ez a természet adta lehetõség a város közepén.

Hányan látogatták a bemutatót eddig?

Egy darabig a kedvenc, a botanikus kertekrõl szóló könyvemben gyûjtöttem a látogatók nevét, aláírását. Volt év, hogy több százan eljöttek hozzám budaörsi iskolások, óvodások, de jött Budapestrõl is külön busszal 65 óvodás, és volt német, és finn látogató csoportom is. Legtöbben akkor voltak egyszerre, amikor a Föld Napja alkalmából takarítottuk a Nap-hegy horhost. Ekkor 95 diák is itt volt az Illyésbõl.

 Milyen újdonságokat láthatnak az idén az érdeklõdõk?

Háziállat „fronton” csökkent a látványosság. Idén nem keltettem kiscsirkéket, és mivel a szomszédban a telek felére egy ikerház épült, gesztusként a vietnámi kismalacok tartását is felfüggesztettem. Továbbra is vannak tyúkok, futó kacsák, libák, magyar kacsák, kutya, macska. Idén a veteményeskertben alakítottam ki különleges, követésre érdemes technikákat. Mûanyag palackokból öntözõ ágyásszegélyt készítettem. Teraszos megoldást alkalmaztam. Jól mûködik a magas ágyásom, amivel igencsak kímélni tudom a csaknem hetven éves derekamat.

Vannak további terveid?

Még nagyon sok elképzelésem van, és még nagyon sok megvalósítatlan tervem. Fáj a szívem a Lenz családtól kapott mûvészi gobelinek sorsa miatt, a Budaörsi, idén 130 éves vasútállomásunk miatt, aggódom a régi posta épülete miatt, a városunk túlzott beépítése miatt, de kezdem úgy érezni, hogy nem igen figyelnek egy aggodalmaskodó, idõs városlakóra… Ez a mostani, kertbarátokkal töltött este megerõsített abban, hogy nem vagyok egyedül elképzeléseimben, terveimben.

A bejárás után mindenkinek nagyon ízlett a kakaspörkölt. Nem gyõztük dicsérni a zöld szív alakú születésnapi tortát. És még pezsgõvel is koccintottunk ebbõl az alkalomból.

Köszönjük Ágika, a lankadatlan igyekezetedet!

s.k.

Megosztás