Több biztonsági extrát is kötelezõvé tesznek az autókban

2019-03-30 | Magazin
Az Európai Bizottság szerint ez fontos lépés az utasok, a gyalogosok és a kerékpárosok megvédése érdekében

Megállapodtak az általános jármûbiztonsági rendelet felülvizsgálatáról kedden az Európai Unió társjogalkotó szervei, és így több új biztonsági technológiát is kötelezõvé tesznek 2022-tõl a kontinensen piacra bocsátott jármûvekben.

A még hivatalos jóváhagyásra váró egyezményrõl az Európai Bizottság számolt be, hangsúlyozva, ez fontos lépés az utasok, a gyalogosok és a kerékpárosok megvédése érdekében.

Egyebek mellett kötelezõvé fogják tenni az intelligens sebességszabályozást, a tolatásbiztonságot növelõ kamerákat, érzékelõket, a baleseti adatrögzítõt, illetve az olyan rendszereket, amelyek figyelmeztetik a jármûvezetõt, ha lankad vagy elkalandozik a figyelme.

A személygépkocsik és a könnyû haszongépjármûvek esetén ezeket kiegészíti majd a sávtartás-segítés, a fejlett vészfékezõ rendszer, illetve a töréstesztek alapján továbbfejlesztett biztonsági öv.

A tehergépjármûvek és az autóbuszok esetében új követelményeket vezetnek be a sofõr közvetlen látóterének növelésére és a holtterek megszüntetésére, rendszereket szerelnek be a jármû elején és oldalán a veszélyeztetett úthasználók jelenlétének érzékelésére.

A brüsszeli testület várakozásai szerint ezen intézkedések következtében 2038-ig több mint 25 ezer emberélet lesz megmenthetõ és legalább 140 ezer súlyos sérülés lesz elkerülhetõ. Ez hozzájárul majd az EU hosszú távú céljának eléréséhez, ahhoz, hogy 2050-re a nulla közelébe kerüljön a halálos kimenetelû vagy a súlyos sérüléssel járó balesetek száma.

"Minden évben 25 ezer ember hal meg közútjainkon. A balesetek nagy többségét emberi hiba okozza. Módunkban áll változtatni ezen, és kötelességünk is így tenni. A kötelezõvé tett biztonsági elemektõl ugyanolyan hatást várhatunk, mint annak idején a biztonsági öv bevezetésétõl. A legtöbb új technológia már létezik, fõként a felsõ kategóriás autókban. Most mindenki biztonsága javulni fog, és egyúttal felkészülünk a jövõ összekapcsolt és automatizált mobilitására is" – közölte El¿bieta Bienkowska belsõ piacért felelõs uniós biztos.

Az elõzetes megállapodást még hivatalosan is meg kell erõsítenie a tagországok kormányait tömörítõ tanácsnak és az Európai Parlamentnek, ez várhatóan a következõ hetekben megtörténik.

w

Megosztás